Aktualności Doradcy Smaku

5

Doradca Smaku IV: Pieczony kurczak z zielonym groszkiem, odc. 39

Dodatki podawane do obiadu powinny współgrać z serwowanym mięsem. Do pieczonego kurczaka pasuje klasyczna mizeria, surówka, sałatka coleslaw ale też połączenie zielonego groszku i marchewki. Czasem proste rozwiązania są najlepsze, dlatego warto po nie sięgać!

Gdy w ferworze codziennych spraw i obowiązków nie mamy czasu, aby przygotować  wyszukany obiad, warto sięgnąć po proste, ale smaczne rozwiązania. Pieczony kurczak to jedna z takich propozycji, która nigdzie nas nie zawiedzie. Chociaż zawsze przygotowujemy go w podobny sposób, to możemy w zależności od smaku czasem przyrządzić go w klasyczny sposób, na ostro lub też w wersji ziołowej. W tej kwestii kurczak daje nieograniczone możliwości i od nas zależy jaki smak i aromat nabierze.

Warto również nie ograniczać się przy doborze dodatków. Rumiany i aromatyczny kurczak doskonale współgra z mizerią, tradycyjną surówką ale też z połączeniem zielonego groszku, z marchwią i ostra papryką. Intensywnie zielono-pomarańczowy akcent sprawia, że taki obiad apetycznie prezentuje się na talerzu, zachęcając do tego, aby się w nim rozsmakować i od czasu do czasu w taki sposób go podawać.

Doceniacie proste i klasyczne rozwiązania, czy zdecydowanie chętniej eksperymentujecie ze smakami w zaciszu swojej kuchni?

ppieczonykurczak

Składniki:
1 cały kurczak
300 g masła
2 cytryny
Pęczek natki pietruszki
1 mały korzeń selera
1 czerwona cebula
Olej rzepakowy
Do smaku: Przyprawa do kurczaka i dań z drobiu, Przyprawa curry, Tymianek, Sól morska gruboziarnista, Pieprz kolorowy, Pieprz czarny Prymat

Sałatka:
1 biała cebula
1 marchewka
½ ostrej czerwonej papryki
10 g masła
200 ml gęstego mleka kokosowego
400 g mrożonego groszku

Sposób przygotowania:

W 2 l ciepłej wody rozpuszczamy 4 czubate łyżki soli. W tak przygotowanej solance zanurzymy kurczaka i odstawiamy do lodówki na min. 2-3 godziny (najlepiej na całą noc). Masło ucieramy, dodajemy tymianek, otartą skórkę z cytryny, kolorowy pieprz i sól oraz garść posiekanej natki pietruszki. Całość ponownie ucieramy i przekładamy do rękawa cukierniczego.

Po wyjęciu kurczaka z lodówki poluzowujemy skórę i wciskamy pod nią masło. Cytrynę kroimy na mniejsze cząstki, seler i czerwoną cebulę w średnią kostkę i przekładamy do miski. Doprawiamy do smaku tymiankiem, pieprzem kolorowym i solą. Dokładnie mieszamy, faszerujemy kurczaka i spinamy go wykałaczkami. Kurczaka z wierzchu posypujemy Przyprawą do kurczaka, przekładamy go na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy ok. 60 min w 160°C.

Sałatka: pokrojoną w drobną kostkę białą cebulę podsmażamy na oleju. Wrzucamy plastry marchewki oraz papryki i smażymy, aż marchew będzie miękka. Następnie dodajemy odrobinę masła i curry. Na koniec wlewamy mleko kokosowe, dodajemy groszek, sól i czarny pieprz.

Upieczonego kurczaka podajemy na sałatce z groszku i marchewki.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    clipboard01
    Opublikowano

    Ola1984

    Przepyszne danie :) Moje smaki.
  • 0
    monitor201611280052
    Opublikowano

    Ewa Wojtaszko

    idealne dla całej rodzinki
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Dzis robiłam tego kurczaka z tym że piekłam nieco dłużej ..1godz. I 40 min..po 60 min. Kurczak był jeszcze surowy ..byc moze błędem z mojej strony było to ze piekłam go na dole w piekarniku . Ogolnie kurczak przepyszny i aromatyczny .
  • 0
    original
    Opublikowano

    krokus

    Pyszny przepsi
  • 0
    jola
    Opublikowano

    Jolcia_90

    kurczak i zielony groszek- jestem zdecydowanie na tak :)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    BARDZO JESTEM ROZCZAROWANA I GŁODNA, kurczak po ponad 1:40 h w 160C twardy i surowy, już na początku nie podobała mi się ta temperatura!, ale skoro Polan tak podaje........., gościa bardzo lubię, ale trzeba brać poprawkę na te przepisy.

Dodaj komentarz