Aktualności Doradcy Smaku

hans-herr-20151019_0001

Opracowany z myślą o idealnym grillowaniu. Nowy brykiet firmy Weber.

W przypadku grilla jest jeden składnik ważniejszy niż wszystkie inne. To brykiet. Mając na uwadze życzenia fanów BBQ, firma Weber stworzyła nowy, innowacyjny brykiet, który jest w stanie sprostać większościom potrzeb grillowiczów.

Poza tym, że jest zasadniczym składnikiem czystej grillowej przyjemności i absolutnie niezbędnym elementem doskonałego wieczoru przy grillu, brykiet jest też często niedoceniany. Przez dwa lata firma Weber ciężko pracowała nad stworzeniem brykietu idealnego. Takiego, który spełnia wymagania amatorów pieczenia na grillu i jest niezawodny. Musi być on faktyczną alternatywą dla dymiących węgli, które nierówno się palą. To była długa i niełatwa droga.

BRYKIETOWY SEKRET

Wielkość: 60 x 55 mm. Poddawane ogromnemu ciśnieniu, wyprodukowane ze zwęglonego drewna, wody i skrobi. Oto parametry nowych brykietów Weber. Brzmi to bardzo prosto, ale jest wynikiem wdrożenia innowacji, intensywnych badań i licznych testów.

„Produkcja naprawdę dobrego brykietu przypomina pieczenie dobrego ciasta: wymaga czasu” – twierdzi Jonas Sverdrup, dyrektor ds. zarządzania produkcją w Weber-Stephen Products w Europie, Afryce i na Bliskim Wschodzie (EMEA).

Opracowywanie nowego brykietu Weber rozpoczęto w 2013 r. W tym czasie Hans-Jürgen Herr, prezes Weber-Stephen Products w regionie EMEA, pojawił się w zespole ds. opracowywania produktów z pewną wizją. Pragnął stworzyć brykiet idealny. Ale jaki sekret kryje się za naprawdę doskonałym brykietem?

POŚRÓD ENTUZJASTÓW

W poszukiwaniu brykietu idealnego firma Weber pytała grillowiczów w całej Europie. Ich odpowiedź brzmiała: brykiet przede wszystkim musi być niezawodny. Innymi słowy, musi zapewnić idealne upieczenie steku w każdym miejscu i o każdej porze. Ponadto brykiet musi charakteryzować się krótkim czasem rozpalania i palić się długo, utrzymując stałą temperaturę. Fani grilla mieli jeszcze inne oczekiwania: opakowanie powinno być czyste, wodoodporne i łatwe do przenoszenia. Tak więc zespół firmy Weber ds. opracowywania produktów miał się czym zająć.

W 100% NATURALNY

 

Jedno było oczywiste od samego początku. Składniki brykietu Weber musiały być naturalne i zrównoważone.

Decydując się na określony składnik, przyglądamy się nie tylko samemu produktowi, lecz także jego źródłu oraz sposobowi, w jaki możemy go przetworzyć. Skąd produkt pochodzi? Jak jest uprawiany? Na ile produkt jest przyjazny środowisku? Czy firma Weber jest w stanie zawsze gwarantować żądaną ilość produktu w wymaganej jakości? To zaledwie kilka z listy wymagań, które marka BBQ chciała spełnić, oferując nowy produkt. Zespół podjął decyzję o wykorzystaniu drewna.

Jonas Sverdrup    20151020_0002.[1]

Nie ulegało wątpliwości, że firma Weber postawi na naturalny środek wiążący, tj. składnik, który działa wewnątrz brykietów jak klej.

Nie chcemy stosować w brykietach żadnych substancji chemicznych po prostu dlatego, że pragniemy uniknąć ich przenikania do produktów pieczonych na grillu. Wybraliśmy więc skrobię w 100% pochodzącą z materiału roślinnego. Trzecim komponentem jest woda. Poprzez mieszanie jej w różnych proporcjach z węglem i skrobią, w końcu odkryliśmy formułę brykietów składających się w całości ze składników pochodzenia naturalnego.

CIEMNA GWIAZDA

Podczas gdy węgiel stanowią kawałki zwęglonego drewna, brykiety produkowane są ze sprasowanego pyłu węglowego. Wynalezienie brykietów zawdzięczamy Henry’emu Fordowi, słynnemu producentowi samochodów. Na początku XX wieku wynalazł on sposób przetwarzania odpadów drewnianych powstających w jego fabrykach. Po prostu nie znosił marnotrawstwa. Wpadł na pomysł, aby rozgrzewać drewno, rozdrabniać je, a następnie łączyć ze spoiwem. Mieszanina ta poddawana była prasowaniu. Po uformowaniu tworzyła pierwsze „poduszki paliwa”. Obecnie możemy wybierać spośród wielu różnych rodzajów brykietów. Niektóre produkowane są z włókien kokosowych, traw lub zbóż, podczas gdy inne — z drewna.

briket_trekvart_ild

CO SIĘ DZIEJE W FABRYCE?

1: Gromadzenie drewna

2: Miażdżenie

3: Zwęglanie

4: Miażdżenie

5: Spajanie

6: Prasowanie

7: Suszenie

8: Pakowanie

9: Grillowanie

SKŁADNIK NR 1

Będąc wielkim miłośnikiem grillowania, prezes Weber-Stephen Products w regionie EMEA, odkrył ponownie zalety grillowania na węglu kilka lat temu, po czym podjął decyzję o opracowaniu doskonałego brykietu, który spełniałby oczekiwania każdego entuzjasty BBQ.

Dlaczego dobra jakość brykietu jest tak istotna?

Prezes Weber-Stephen Products wyznaje: „Jestem wielkim fanem grillowania. Żeberka, świąteczna gęś, desery... Fascynuje mnie różnorodność możliwości, jakie oferuje grill. Zawsze więc staram się wypróbować nowe przepisy. Żona natomiast pełni rolę degustatora. Jest moim najsurowszym krytykiem i mówi mi wprost, czy coś jej smakuje, czy nie. Gdy zacząłem grillować na węglu, żona początkowo była bardzo krytyczna. Gdy na przykład przyrządzałem steki, nie zawsze wychodziły mi takie, jakbym sobie tego życzył. Czasami węgielki były zbyt gorące i mięso zbyt szybko się piekło. Innym razem węgle były zbyt chłodne i steki piekły się za wolno, przez co potem były nie do zjedzenia. Zawsze używałem tego samego grilla i produktów spożywczych wysokiej jakości. Jednak jeden składnik zmieniał się zawsze: to były brykiety. Odkryłem, że nawet najlepszy grill i świetnej jakości składniki nic nie znaczą, jeżeli nie można polegać na brykiecie. Dlatego też uważam, że brykiety są najważniejszym składnikiem grilla. Bez nich nic nie działa.”

Tekst: Johanna Stroex

Zdjęcia: Claus Peuckert

logo Weber

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz