Aktualności Doradcy Smaku

grillbaklazan

Bakłażanowe "caprese"

Bakłażan i cukinia to warzywa, z których można wyczarować wiele potraw. Można je nafaszerować, zrobić z nich "makaron", zapiekankę, ugotować zupę... Dzisiaj zaproponujemy bakłażana zapiekanego z mozzarellą.

Krok 1

1 bakłażan

1 szalotka

1 ząbek czosnku

oliwa

świeża bazylia

1 dojrzały pomidor

1 opakowanie (ok. 125 g) mozzarelli

sól

pieprz

Krok 2

Bakłażana pokrój na plastry i przełóż do miski z zimną osoloną wodą na 10 minut (dzięki temu pozbędziesz się goryczki). Wyjmij i osusz ręcznikiem kuchennym.

Krok 3

Plastry bakłażana usmaż porcjami na złoty kolor na oliwie i wyjmuj na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Krok 4

Szalotkę i czosnek bardzo drobno posiekaj i rozłóż w naczyniu żaroodpornym.

Krok 5

Pomidora i ser mozzarella pokrój w plastry.

Krok 6

Na cebuli i czosnku poukładaj plastry bakłażana, następnie plastry sera mozzarella, listki bazylii i plastry pomidora.

Krok 7

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i zapiekaj przez około 10 minut.

 

1

Łukasz Konik

Urodzony w Gorzowie Wielkopolskim. Absolwent Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. W grudniu 2009 roku Fundacja Klubu Szefów Kuchni przyjęła Łukasza do swego grona jako najmłodszego Szefa kuchni.

WIĘCEJ o Łukaszu Koniku

 

 

Komentarze

  • 0
    monitor201611280052
    Opublikowano

    Ewa Wojtaszko

    sałatka w innej odsłonie,lubię to !
  • 0
    murzynki
    Opublikowano

    Internetowa Kuchnia

    mm wygląda apetycznie!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    bcj

    Wygląda bardzo smacznie :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    bcj

    Wygląda bardzo smacznie :)

Dodaj komentarz