Aktualności Doradcy Smaku

6

Doradca Smaku IV: Rostbef z panierowanymi piklami, odc. 34

Jak przyrządzić i podać rostbef, aby zamienić go w znakomite i wyszukane danie? To proste! Rostbef marynujemy w ziołach, zamiast ziemniaków podajemy purée z jabłek, a zwykłe ogóreczki konserwowe panierujemy. Efekt fenomenalny!

Rostbef wołowy to mięso, które samo w sobie jest doskonałe w smaku. W szybki sposób można dodatkowo podkreślić jego naturalne atuty, poprzez zamarynowanie go w ziołach. Rozmaryn i tymianek, a następnie ostra musztarda rosyjska z miodem sprawią, że mięso będzie wewnątrz soczyste, a na zewnątrz doskonale doprawione.

Zamiast podać mięso w klasyczny sposób, z ziemniakami – warto postawić na smaczną odmianę. Purée z jabłek dobrze będzie się komponowało z soczystymi kawałkami mięsa, natomiast jako dodatek podać ogóreczki konserwowe – wcześniej opanierowane. Efekt na pewno Wam się spodoba!

Pychota! Kto w swojej kuchni przygotuje takie danie?

 

Składniki:
800 g rostbefu wołowego
Musztarda rosyjska Prymat
1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej
Bułka tarta Prymat
Kilka Ogóreczków konserwowych Smak
Olej rzepakowy
Do smaku: Tymianek, Rozmaryn, Pieprz kolorowy Prymat

Purée jabłkowe:
3 kwaśne jabłka
1 łyżka masła
1 łyżka miodu wielokwiatowego

Sposób przygotowania:

Tymianek, rozmaryn oraz pieprz łączymy z olejem. W przyprawach obtaczamy rostbef i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Następnie obsmażamy mięso na oleju i smarujemy niewielką ilością musztardy wymieszanej z miodem. Przekładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową, zawijamy w nią mięso i wstawiamy na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 160̊ C. Upieczone mięso odstawiamy na chwilę, po czym kroimy w plastry.

Purée jabłkowe: obrane jabłko dzielimy na mniejsze cząstki, przekładamy do garnka, dodajemy masło oraz miód i smażymy aż jabłka będą miękkie. Następnie rozdrabniamy za pomocą blendera na purée.

Ogóreczki panierujemy w jajku z mąką, a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

Plastry rostbefu podajemy na purée z ogóreczkami. Możemy ozdobić olejem koprowym (łączymy olej z pęczkiem koperku, podgrzewamy w rondelku, po czym miksujemy i przecedzamy) oraz odrobiną świeżo zmielonej soli.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz