Aktualności Doradcy Smaku

original

Przepisy Roberta Sowy - do wypróbowania

Zapraszamy do najbliższego Kącika Kulinarnego z KUCHARKIEM w Dzień Dobry TVN. Tym razem Robert Sowa będzie gotował z przedstawicielami zespołu Afromental. 

 

1

 

Aromatyczna zupa krem z marchewki z marynowanym imbirem i świeżą kolendrą


Składniki dla 4 osób:

2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła

3 duże, pokrojone w kostkę słodkie cebule  

1 kg obranej i pokrojonej w plastry marchewki

1 duża, obrana i pokrojona w plastry pietruszka  
2 łyżki drobno posiekanego marynowanego imbiru
200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 litr rosołu warzywnego Kucharek

1 pęczek świeżej kolendry

100 ml mleka kokosowego

100 ml płynnej śmietanki 36%

Przyprawa uniwersalna Kucharek Gold, chili pieprz cayenne Prymat do smaku

Sposób przygotowania:
W garnku rozpuścić masło z oliwą, dodać cebulę, pietruszkę i marchew. Całość dusić przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać imbir, sok pomarańczowy i bulion. Gotować do  momentu, aż warzywa będą miękkie (około 40 minut). Ugotowane warzywa zmiksować na jednolitą masę, dodać mleko kokosowe i śmietanę, doprawić do smaku.

Zupę zagotować i podawać ze świeżo siekaną kolendrą. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dodać większą ilość rosołu. 

 

 

Krewetki ze szpinakiem i groszkiem zielonym

 

Składniki dla 4 osób:

24 krewetki

1 pokrojona w kostkę słodka cebula

4 posiekane ząbki czosnku

500 g świeżych liści szpinaku

100 g miąższu z pomidorów

Sok z ½ cytryny

200 g zielonego mrożonego groszku

½ szklanki rosołu z kury Kucharek

2 łyżki masła

1 łyżka kaparów Smak

½ szklanki oliwy z oliwek

Przyprawa uniwersalna Kucharek Gold, grubo mielony pieprz indyjski Prymat do smaku

Świeżo siekana bazylia

 

Sposób przygotowania:

Szpinak sparzyć przez ok. 3 minuty. W dużym rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażyć umyte i oczyszczone krewetki z cebulą i czosnkiem (10 minut). Następnie dodać szpinak, rozmrożony zielony groszek i miąższ z pomidorów.  Wlać rosół, dodać sok z cytryny, całość doprawić do smaku i dusić przez około 5 minut. Do tak przygotowanych krewetek ze szpinakiem i groszkiem przed podaniem dodać masło, kapary, grubo mielony czarny pieprz i świeżo siekaną bazylię. Podawać z chrupiącymi grzankami.

 

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    wiosenka27

    Zrobiłam tę zupkę, jest bardzo smaczna:)

Dodaj komentarz