Aktualności Doradcy Smaku

5

Doradca Smaku IV: Polana sposób na nadmiar w lodówce, odc. 32

Ten przepis zainteresuje wszystkich, którzy nie lubią marnować jedzenia. Jeśli został Wam kawałek mięsa z obiadu i do tego w lodówce macie aromatyczną wędzonkę, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować to smaczne danie jednogarnkowe! Przepis dla zainteresowanych poniżej.

Ziemniaki, marchew i cebula – trio zawsze dostępne w domu. Do tego mięso, które zostało z wczorajszego obiadu i kawałek wędzonki. Wszystko to razem podsmażamy na patelni, a do smaku doprawiamy dużą ilością rozmarynu i tymianku. Nie możemy pominąć również pieprzu, który nada daniu ostrości oraz soli. Gdy to wszystko zaprzyjaźni się ze sobą i zmięknie – czas na przygotowanie jajek sadzonych. Koniecznie z dodatkiem szczypiorku i płynnym żółtkiem. Gotowe należy wyłożyć na przyrządzoną potrawę.

Danie można podawać z tartymi buraczkami. Będzie bardzo smacznie i treściwie.

 

Składniki:
6 ziemniaków
2 łyżki masła klarowanego
5 marchewek
1 cebula
200 g wędzonki
200 g mięsa pieczonego
2 jajka
Buraczki wiórki Smak
Szczypiorek
Do smaku: Tymianek, Rozmaryn, Pieprz czarny grubo mielony, Sól morska Prymat

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, kroimy w grubszą kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym. Marchewki kroimy wzdłuż na pół, a następnie w ukośne plastry i dodajemy do ziemniaków. Na koniec dodajemy cebulę pokrojoną w grubszą kostkę. Całość przyprawiamy do smaku tymiankiem, rozmarynem oraz czarnym pieprzem. Dodajemy sól i smażymy, aż składniki zmiękną. Mięso pieczone kroimy w grubszą kostkę i również przekładamy na patelnię. Całość jeszcze chwilę smażymy. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i ostrożnie wbijamy jajka (żółtko powinno pozostać całe). Jajka posypujemy solą oraz pieprzem, a na koniec posiekanym szczypiorkiem.
Danie podajemy bezpośrednio na patelni, na wierzchu układając jajka sadzone. Ozdabiamy buraczkami oraz resztą świeżego szczypiorku.

 

 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Hej, ten przepis jest faktycznie bardzo podobny a nazywa sie u nas w Szwecji PYTTIPANNA ale wszystkie skladniki pokrojone sa jednak na duzo mniejsze kawalki,no i przyprawy tez inne. Moze warto tez zaprezentowac fajne szybkie danie o nazwie Falukorv ,pozdrawiam
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    @Anonim, dziękuję za Twoją inspirację :) Zobaczymy, może w przyszłości uda się pokazać również inne podobne przepisy.
  • 0
    ania
    Opublikowano

    anka1988

    u mnie rodzina po oglądnięciu odcinka, zapowiedziała że chce to na obiad. I będzie :)

Dodaj komentarz