Aktualności Doradcy Smaku

mpn_odc_27_fot_maciejpiorko-9974

Mój przepis na…: Sałatka z kaszy jaglanej z kurczakiem i jajkiem sadzonym, odc. 39

Wiosna kapryśnym tempem, ale jednak coraz mocniej wkracza na do naszego krajobrazu. Jest lżej i radośniej, ale czy tak samo jest na naszych talerzach? Dzisiaj Robert Sowa proponuje sałatkę, która składa się z bardzo zdrowych składników, a jednocześnie tak dobranych, by stanowić kompletny sycący, lecz wciąż lekki posiłek.

Sałatkę możemy zjeść w postaci lunchu, obiadu lub kolacji. Aby ją zrobić, nie potrzebujemy wiele czasu. Marynatę przygotowujemy w bardzo łatwy sposób – łącząc z oliwą Przyprawę do mięs, która tworzy udane kompozycje z każdym gatunkiem mięsa.  Mix warzywny stworzony ze świeżych i kolorowych sałat, ogórka, pomidorów, czarnych oliwek, cebuli oraz szczypiorku, będzie odciążał i urozmaicał bardziej konkretne elementy dania. Wymieszane i doprawione francuskim sosem sałatkowym warzywa łączymy z wcześniej ugotowaną kaszą jaglaną, a na to układamy upieczone mięso oraz sadzone jajo. Wielopoziomowa przyjemność i zdrowie gwarantowane. Po takim posiłku będziecie czuć się syci, a jednocześnie lekcy i pełni energii do dalszej części dnia.

salatkazkaszy

Składniki dla 4 osób:
4 x 80 g piersi z kurczaka
4 szklanki kaszy jaglanej
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki pestek dyni
1 łyżka orzeszków pinii
1 czerwona cebula
10 pomidorów koktajlowych
1 pęczek szczypiorku
Kilka Oliwek czarnych Smak
1 świeży ogórek
1 opakowanie ulubionego mixu sałat sezonowych
4 jajka wiejskie
Sos do sałatki:
Sos sałatkowy francuski Prymat
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka wody
Marynata:
2 łyżki Przyprawy do mięs Prymat
3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

W naczyniu żaroodpornym łączymy składniki marynaty. W marynacie obtaczamy piersi z kurczaka. Mięso zostawiamy w naczyniu, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180̊ na ok. 15 minut.

Dokładnie mieszamy wszystkie składniki sosu do sałatki i odstawiamy na chwilę.Na patelni podprażamy pestki słonecznika, pestki dyni i orzeszki pinii.

Do miski przekładamy ugotowaną i przestudzoną kaszę, pokrojoną w kostkę cebulę, połówki pomidorów koktajlowych, posiekany szczypior oraz pokrojone oliwki. Ogórek obieramy, kroimy wzdłuż na pół, pestki wydrążamy, a pozostałą część kroimy w ukośne plastry, które przekładamy do pozostałych składników sałatki. Na koniec dodajemy mieszankę sałat i podprażone pestki. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem i mieszamy.

Przed podaniem na każdej porcji sałatki układamy plastry kurczaka i jajko sadzone. 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    sam_5124_fit-800-600
    Opublikowano

    Maridka19

    O jak z kaszą jaglaną to bardzo chętnie wypróbuje :) Ostatnio bardzo ją polubiliśmy :)

Dodaj komentarz