Aktualności Doradcy Smaku

30_007

Doradca Smaku IV: Sum w śmietanie z domowymi chipsami, odc. 30

Jedliście kiedyś suma? Jeśli nie, a obawialiście się, że ta ryba Wam nie posmakuje, koniecznie musicie spróbować tego przepisu. Sos z borowików, wina i śmietany idealnie podkreśli smak potrawy, a domowe chipsy z ziemniaków będą ciekawym uzupełnieniem. 

Zamiast suma można oczywiście przyrządzić inną rybę, natomiast warto spróbować właśnie ją ze względu na jej wyjątkowy smak. Tak przygotowaną potrawę najlepiej podać w gorących naczyniach żaroodpornych, które dodatkowo wzmocnią efekt. 

 sum

Sum w śmietanie z domowymi chipsami

3 filety z suma

2 szalotki

100 ml białego wytrawnego wina

200 g mrożonych borowików

300 ml śmietany 30%

3 ziemniaki

Olej rzepakowy

Musztarda francuska Prymat

Tymianek Prymat

Pieprz czarny grubo mielony Prymat

Sól morska Prymat

 

Sposób przygotowania:

Szalotki kroimy w grubszą kostkę i smażymy na głębokiej patelni z rozgrzanym olejem. Filety z suma dzielmy na mniejsza kawałki, oprószamy solą oraz pieprzem i przekładamy na patelnię z szalotkami. Rybę smażymy z obu stron, w trakcie posypując tymiankiem. Następnie wlewamy wino i smażymy, aż delikatnie odparuje.

Kapelusze grzybów blanszujemy (rozmrażamy, wrzucamy na 2-3 minuty do gorącej wody, a następnie zanurzamy w zimnej). Po chwili wlewamy śmietanę i dusimy, aż śmietana nieco odparuje a sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy 2 łyżeczki musztardy francuskiej i mieszamy.

W głębokim garnku rozgrzewamy sporą ilość oleju. Ziemniaki obieramy, kroimy w bardzo cienkie plasterki i wrzucamy pojedynczo (żeby się nie skleiły) na gorący olej. Smażymy kilka sekund, po czym osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i solimy. Do oleju możemy dodać odrobinę czerwonej papryki i w ten sposób otrzymamy chipsy paprykowe.

Rybę podajemy z domowymi chipsami.

 

Zapraszamy do oglądania programu "Doradca Smaku" codziennie od poniedziałku do czwartku, o godz. 20.10, w telewizji TVN. 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz