Aktualności Doradcy Smaku

mpn_odc_20_szpinak_buraki_foto_krystian_szczesny_1180

Mój przepis na…: Sałatka z burakami, szpinakiem i kozim serem, odc. 38

Lekka i emanująca zdrowymi smakami sałatka to dzisiejsza propozycja dla Was wprost od Roberta Sowy. Jest w niej wszystko, co z jednej strony nasyci żołądki,  a z drugiej zapewni solidną porcję witamin i naprawdę wartościowego pożywienia. Kasza, buraki i zielone warzywa – to się nazywa mistrzowski obiad!

Zapieczone buraki zatrzymają w swoim wnętrzu cały smak i maksimum zdrowia. Kolejnym elementem wpływającym na złożoność kompozycji smakowej są podsmażone na patelni orzechy włoskie wraz z żurawiną. Kozi ser, w tym przypadku puszysty i kremowy, doda aksamitnego wydźwięku, a także słono-wędzonego aromatu. Porcja zielonych warzyw – szpinaku oraz bazylii – to kolor i świeżość. Czego brakuje? Oczywiście idealnie skomponowanego dressingu, który połączy wszystkie smaki i stworzy z nich kompletną i bardzo konkretną propozycję. Przepis na pyszną sałatkę poniżej Gorąco polecam!

salatkaburaki

Składniki dla 4 osób:
500 g buraczków czerwonych
½ szklanki orzechów włoskich
2 łyżki suszonej żurawiny
1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak
Kilka Pomidorów suszonych Smak
1 czerwona cebula
1 opakowanie szpinaku baby
300 g sera koziego
1 pęczek bazylii
Tymianek Prymat

Sos do sałatki:
1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego Prymat
1 łyżka miodu wielokwiatowego
1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat
2 łyżki oleju z Pomidorów suszonych Smak
1 łyżka oleju rzepakowego
3 łyżki wody niegazowanej

Sposób przygotowania:

Buraczki obieramy i zapiekamy ok. 20-30 min w 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

Łączymy wszystkie składniki sosu do sałatki. Tak przygotowany sos odstawiamy do lodówki na kilka minut.

Orzechy włoskie prażymy na rozgrzanej patelni. Pod koniec prażenia dodajemy suszoną żurawinę i całość chwilę podgrzewamy. Do dużej miski przekładamy ugotowaną kaszę, pokrojone w paski suszone pomidory, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w kostkę buraczki, świeży szpinak i orzechy z żurawiną. Na koniec dodajemy starty na tarce kozi ser oraz posiekaną bazylię. Sałatkę polewamy schłodzonym sosem, posypujemy tymiankiem i dokładnie mieszamy.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    sam_5124_fit-800-600
    Opublikowano

    Maridka19

    Pyszne są sałatki przygotowywane przez P. Roberta :) Ostatnio robiłam tą sałatkę : Sałatka z jabłkiem, kalarepą i prażonymi orzechami, z odc. 35 i była przepyszna :)

Dodaj komentarz