Aktualności Doradcy Smaku

29_010

Doradca Smaku IV: Sernik z dynią i ricottą, odc.29

Czy sernik zawsze musi być na słodko z rodzynkami i skórką pomarańczową? Otóż nie! Dzisiaj to udowodnimy i przygotujemy sernik wytrawny. W sernikach na słodko pojawiają się bakalie, u nas natomiast takim dodatkiem będzie ser camembert pokrojony w drobną kostkę. 

Sernik na słono trzeba jeszcze odpowiednio przyprawić - dodajemy tradycyjnie pieprz i sól do smaku, a dodatkowo imbir. Z takim sernikiem idealnie komponować się będą smażone grzyby, np. borowiki, odpowiednio doprawione. 

Aby sernik zrobił większe wrażenie, możemy podać go na skwierczącej patelni. 

 

Sernik z dynią i ricottą

100 g miękkiego masła

4 jajka

250 g sera ricotta

240 g purée z dyni

240 g sera camembert

1 szalotka

125 g mrożonych borowików

Masło klarowane do smażenia

Imbir mielony Prymat

Tymianek Prymat

Rozmaryn Prymat

Sól morska Prymat

Pieprz kolorowy Prymat

 

Spód

100 g słonych krakersów

20 g klarowanego masła

 

Sposób przygotowania:

Tortownicę o średnicy ok. 25 cm wykładamy pergaminem. Krakersy rozdrabniamy blenderem na proszek, dodajemy masło klarowane i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Następnie wykładamy równomiernie na spód tortownicy, ugniatamy i wstawiamy na ok. 10 min do piekarnika nagrzanego do 180̊ C.

Przygotowujemy puréez dyni: dynię kroimy na kawałki, skrapiamy miodem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180̊ C na ok. 15 min. Po wyjęciu miksujemy na purée.

Masło ucieramy, stopniowo dodając jajka. Następnie dodajemy ser ricotta i dalej ucieramy. Gdy składniki połączą się dokładamy do masy purée z dyni i dokładnie mieszamy. Masa będzie miała dość rzadką konsystencję. Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser camembert, przyprawiamy do smaku imbirem, kolorowym pieprzem i solą morską. Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony spód. Wstawiamy na ok. 40 min do piekarnika nagrzanego do 160̊ C.

Grzyby rozmrażamy i blanszujemy (wrzucamy na 2-3 minuty do gorącej wody, a następnie zanurzamy w wodzie zimnej). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość klarowanego masła i smażymy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę oraz grzyby. Przyprawiamy do smaku tymiankiem, rozmarynem oraz czarnym pieprzem i solą. Upieczony sernik podajemy z podsmażonymi borowikami.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Czym zastąpić dynię w przepisie?
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Marchewką

Dodaj komentarz