Aktualności Doradcy Smaku

mpn_odc39_pizza_salami_foto_krystian_szczesny_0404

Mój przepis na…: Pizza z pieczarkami, salami i serem pleśniowym, odc. 37

Wierzymy, że włoskie, świeże smaki dzięki przepisowi od Roberta Sowy trafią dzisiaj na polskie stoły. Bohaterką jest pizza ze starannie dobranymi dodatkami – papryką, pieczarkami, salami oraz lekko pikantnym i podkręcającym smak serem pleśniowym typu blue. Pizzy nie warto zamawiać do domu – pizzę koniecznie wypiekajmy w domu sami!

Masa radości dla podniebienia to kosztowanie włoskich smaków – soczystych i intensywnych podanych na gorącym chrupiącym cieście delikatnie doprawionym białym pieprzem. Na każdej domowej pizzy po wyjęciu jej z gorącego piekarnika powinna wylądować zwiewna i lekka zielona sałatka. My proponujemy, aby znalazły się w niej: rukola, suszone pomidory, kapary oraz prażone orzeszki piniowe.

Lubicie grube, a może cienkie ciasto? Wszystko zależy od tego, jak cienko je rozwałkujecie.

Jeszcze jedna porada? Pizzę pieczcie w naprawdę wysokiej temperaturze!

pizzadomowa

Składniki:
500 ml sosu pomidorowego
10 pieczarek
1 duża cebula
16 plastrów salami
100 g sera pleśniowego blue
2 czerwone papryki bez skóry
1 pęczek rukoli
6 Pomidorów suszonych Smak
1 łyżka Kaparów Smak
1 łyżka orzeszków pinii
Przyprawa do pizzy Prymat

Ciasto:
400 g mieszanki do wypieku chleba z drożdżami
1 szklanka wody
Sól morska Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
3 łyżki oliwy z oliwek
Mąka pszenna do podsypania ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto: w mikserze łączymy mąkę z letnią wodą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Ciasto wyrabiamy około 10 minut, dodając oliwę. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy, podsypujemy mąką i dzielimy na 2 części. Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką.

Do miseczki przekładamy rukolę, polewamy olejem z suszonych pomidorów i dodajemy kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski. Do rukoli wsypujemy podprażone orzeszki pinii oraz kapary. Posypujemy solą i mieszamy.

Na każdą część ciasta nakładamy sos pomidorowy, a następnie plastry salami, pokrojoną w piórka cebulę, kawałki sera pleśniowego, pokrojone w plastry pieczarki i pokrojoną w paski paprykę. Z wierzchu posypujemy obficie Przyprawą do pizzy. Pizzę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy ok. 15-20 min w 250̊C (lub ok. 5 min w 310̊C), aby pizza była chrupiąca, a boki były zrumienione. Przed podaniem posypujemy sałatką z rukoli.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    sam_5124_fit-800-600
    Opublikowano

    Maridka19

    Przepis wygląda smakowicie :) Mam pytanie gdzie mogę zakupić mieszanki do wypieku chleba z drożdżami ? Czy w większych sklepach je gdzieś kupię ?
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    Maridka, taka mieszanka dostępna jest w większości sklepów, więc bez problemu powinnaś ją zakupić. Pozdrawiam, Doradca Smaku.

Dodaj komentarz