Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_98515737_s

Zacznijmy od śniadania

Jak porządnie i zdrowo rozpocząć dzień? Od śniadania, to proste! Nieważne czy na słono czy na słodko – byle nie sama kawa czy fast food po polsku, na przykład drożdżówka z kruszonką. 

Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi

Tak mówi chińskie przysłowie, zatem na pewno jest w tym sens. Alternatywna i bardziej europejska wersja brzmi – „Śniadanie jedz jak król, obiad jak mieszczanin, a kolację zostaw żebrakowi”. No i kolejne złote hasło - „śniadanie to najważniejszy posiłek dnia”. Ta oczywista oczywistość powtarzana jest jak mantra przez mamy, jak i dietetyków. Trudno odmówić logiki w tym stwierdzeniu. Śniadanie daje energię na start każdego dnia. To, czy sięgniemy jedynie po kawę, czy też zjemy posiłek na bazie węglowodanów złożonych ma znaczenie. A na co dzień – kanapki, owoce, sałatki, owsianka są kwestią dobrej organizacji. Nawet jeśli nie mamy czasu na celebrowanie śniadania w tygodniu, zawsze pozostaje weekend, kiedy jest po prostu czas. Śniadanie po polsku to oczywiście kanapki, jajecznica, czasem twarożek lub parówki. Do tego kawa lub herbata, rzadziej sok.

Ze śniadaniem dookoła świata

Choć i tu kulinarne trendy torują sobie drogę przysmakami śniadaniowymi z całego świata – bliskowschodnim humusem (pasta z cieciorki) i shakshuką, czyli jajami sadzonymi na sosie pomidorowym i warzywach w różnych wersjach smakowych, np. z fetą, kiełbaskami, mięsem itp. Popularność zyskała też pożywna i zdrowa owsianka zapożyczona z angielskiego śniadania. Z dodatkiem owoców sezonowych lub polskich jabłek czy zawsze dostępnych bananów i rodzynek może smakować doskonale i cieszyć oko. Równie apetycznie prezentują się amerykańskie „pankejki”, czyli małe i puszyste naleśniki. Natomiast moda na produkty bezglutenowe pozwoliła na nowo odkryć m.in. kaszę jaglaną, która doskonale sprawdza się jako baza śniadaniowych posiłków – klasycznej jaglanki czy też budyniu jaglanego. Natomiast dieta hollywoodzka dała ciekawy pomysł na śniadanie idealne szczególnie w upały – owoce oraz smoothie...

Takie królewskie śniadanie możemy przyrządzić samodzielnie w domu, zaangażować domowników w pomoc. Dzieci mogą wiele pomóc, nakrywać do stołu mieszać to, co jest do zamieszania, uczyć się doprawiać. Wcale nie trzeba mieszkać w wielkim mieście, aby zainspirować się śniadaniowym trendem. Wystarczy stół, rodzina lub przyjaciele. Można wykorzystać kuchnię, która zawsze ma dobrą atmosferę, balkon czy taras. Równie dobrze można zorganizować śniadanie na trawie w formie pikniku. Wystarczy spakować kanapki, jaja na twardo, sałatkę, ciasto i termos z kawą. 

Targi śniadaniowe, czyli śniadanie na trawie po polsku


Ta wielkomiejska rozrywka, która jest nowością kulinarno-społeczną, na stałe wpisała się już w cykl cotygodniowych imprez miejskich w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu, Trójmieście czy Poznaniu jako popularne formy spędzania wolnego czasu w nietuzinkowy sposób. W atrakcyjnych miejscach miast, nie tylko w parkach, ale też np. na dworcach pojawiają się m.in. food trucki, czyli małe ciężarówki serwujące jedzenie czy też przenośne stanowiska ciekawie zaaranżowane. Pyszne owsianki, naleśniki na 100 sposób, zdrowe smoothie i domowe ciasta to tylko kilka przykładów. A wszystko to bez pośpiechu, bez wysiłku, przygotowań i zmywania naczyń. Niemniej jednak spotkanie w gronie przyjaciół przy śniadaniu w weekend jest akurat modą, którą warto propagować. Wspólne jedzenie, a do tego tak ważnego posiłku jak śniadanie nie musi być jedynie modą, a nawet jeśli – to przynajmniej zdrową.

 

Polecamy na śniadaniowe menu

Kasza jaglana z musem jabłkowym z cynamonem, orzechami i konfiturą malinową

Składniki dla 4 osób:
200 g kaszy jaglanej
0,5l mleka krowiego 3,2% ew. sojowego/migdałowego
4 duże jabłka szara reneta/antonówka
50 g orzechów włoskich
1 słoiczek konfitury malinowej
2 łyżki masła 82%
Wanilia Prymat
Cynamon mielony Prymat

Kaszę dokładnie kilkakrotnie przepłukać w zimnej wodzie. Do garnka wlać mleko, dodać cynamon, wsypać kaszę i gotować pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu. W miedzyczasie umyć, obrać i pokroić w ósemki jabłka. Przełożyć na patelnię, dodać masło, wanilię i mieszać aż jabłka będę się rozpadać i zaczną uzyskiwać konsystencję musu. Do głębokich miseczek przełożyć ugotowaną jaglankę z odrobiną musu i cynamonem. Następnie całość posypać orzechami i kleksem z konfitury malinowej. Podawać ciepłe. 

 

Koktajl szpinakowo-jabłkowy z koprem włoskim

Składniki na 4 porcje:
800 g szpinaku
800 g kopru włoskiego
4 jabłko
80 ml soku z cytryny
Cząstki jabłka do dekoracji

Wycisnąć sok ze szpinaku, kopru włoskiego i jabłka, dodać sok z cytryny. Przelać do szklanek i każdy koktajl udekorować cząstką jabłka.

 

Meksykańska kanapka

 

Składniki:

1 pojedyncza pierś kurczaka
1 łyżeczka Oregano Prymat
szczypta Chili pieprzu cayenne Prymat
olej z suszonych pomidorów
szczypta soli

Salsa:
1 papryczka chili
4 pomidory
1 czerwona cebula
1 limonka
świeża kolendra
5 suszonych pomidorów
oliwa
szczypta soli do smaku

250 g mozzarelli
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 tortille pszenne

Przygotuj marynatę. W miseczce zmieszaj oregano, chili, sól oraz olej z suszonych pomidorów, a następnie obtocz w tej marynacie kurczaka pokrojonego na dowolnej wielkości kawałki. Odstaw do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie usmaż na rozgrzanej patelni.

Przygotuj salsę. Papryczkę oraz cebulę posiekaj w drobną kostkę i wrzuć do miski. Pomidory świeże pozbaw miąższu, również pokrój w kostkę i dorzuć do miski. Wyciśnij sok z limonki i dorzuć posiekaną kolendrę. Na końcu dodaj posiekane suszone pomidory, szczyptę soli oraz dolej oliwę i całość wymieszaj.

Na połowie tortilli ułóż warstwę startej mozzarelli, kilka plasterków kurczaka, kolejną warstwę sera oraz salsę. Zegnij na pół i w takiej formie ułóż na patelni. Podsmażaj przez 4 minuty aż tortilla będzie złota i chrupiąca.

Gotowe kanapki podziel na mniejsze części, ułóż na talerzu, skrop kwaśną śmietaną, dorzuć kilka listków kolendry i posyp salsą.

 

Inne śniadaniowe smakołyki

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Najlepsza kanapka na świecie

Składniki:

Pasta warzywna:
1 papryka czerwona
1 czerwona cebula
1 mała cukinia
1 łyżeczka oliwy
szczypta Pieprzu czarnego mielonego, Soli morskiej w młynku Prymat
Po 1 łyżeczce Liścia lubczyku, Oregano, Papryki słodkiej mielonej Prymat
4 suszone pomidory
300 g białego serka śniadaniowego
zielona cebulka
200 g pieczonego kurczaka

Ciabatta:
3 plasterki szynki
3 łyżki pasty warzywnej
3 listki sałaty masłowej
4 plasterki pomidora
4 listki świeżej bazylii
1/3 czerwonej cebuli
3 plasterki sera żółtego

Przygotuj pastę. Do brytfanny wrzuć pokrojone w kostkę: paprykę, cebulę i cukinię. Polej oliwą, dodaj sól, pieprz, lubczyk i oregano. Warzywa włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C na 10 minut. Po tym czasie ugrillowane warzywa przerzuć do miski i zmiksuj blenderem. Następnie dodaj suszone pomidory i je również zmiel. Na koniec dorzuć serek śniadaniowy. Żeby pasta nabrała koloru, posyp mieloną papryką. Wrzuć też posiekaną cebulkę i kawałki kurczaka. Wszystko razem wymieszaj.
Ciabattę przekrój wzdłuż na pół, ale nie do końca. W jednej z połówek dłońmi wykonaj rowek i do niego nałóż pastę. Następnie połóż świeże liście sałaty, plastry pomidora z bazylią, piórka cebuli, plastry sera żółtego i szynkę.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz