Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój przepis na…: Pieczona gęś z jabłkami, gruszkami, cynamonem i tymiankiem, odc. 36

Gęsina nie tylko na świętego Marcina! Zdradzimy Wam wspólnie z Robertem Sową sekret, że gęsina faszerowana jabłkiem i gruszką to murowany sukces. Chcesz zastosować starą, lecz zawsze sprawdzoną metodę „przez żołądek do serca”? Z gęsiną zawsze Ci się powiedzie – oczarujesz ukochaną osobę, dziecko-niejadka, a nawet teściów!

Robert Sowa prezentuje przepis bardzo klasyczny, mocno osadzony w kuchni staropolskiej – mianowicie gęś faszerowaną jabłkami i gruszkami oraz obficie doprawioną cynamonem, czosnkiem, tymiankiem, chili, a także żurawiną i miodem. Dzięki takiemu nadzieniu oraz długiemu procesowi pieczenia mięso stanie się soczyste, a każdy kęs dosłownie rozpłynie się w ustach. Tego dania długo nie zapomnicie. Gęś zawiera najwyższy procent tłuszczu spośród gatunków drobiu, jednakże jest on bardzo zdrowy. Ma dużo korzystnych kwasów jedno- i wielonienasyconych oraz korzystnych dla serca kwasów omega-3 i omega-6. Warto jeść gęsinę nie tylko od święta.

Składniki:

1 wypatroszona gęś (około 5 kg) świeża lub rozmrożona
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 jabłka
2 gruszki
2 łyżki żurawiny amerykańskiej
2 łyżki masła
Sól morska Prymat
Chili pieprz cayenne Prymat
Tymianek Prymat
Kardamon lub Cynamon Prymat
1 słoik chrzanu żurawinowego Smak

Sposób przygotowania:

Gęś nacieramy solą i pieprzem.

Umyte, nieobrane gruszki dzielimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Tak samo postępujemy z jabłkami. Owoce przekładamy do miski i posypujemy obficie cynamonem. Do owoców dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, plastry czosnku, sporą ilość tymianku, odrobinę chili, żurawinę oraz miód. Dodajemy do smaku sól. Całość dokładnie mieszamy.

Przygotowanym farszem napełniamy gęś, spinamy wykałaczkami lub związujemy, układamy na blaszce, posypujemy słodką czerwoną papryką, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez około 6 godzin w 160̊C.

Tuż przed końcem pieczenia zdejmujemy folię i zwiększamy temperaturę piekarnika do 250̊C, aby zrumienić gęś. Tak upieczoną gęś wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na deskę na 5 minut, aby odpoczęła. Kawałki gęsi podajemy z chrzanem z żurawiną.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak