Aktualności Doradcy Smaku

mpn_odc38_zoladki_musztarda_foto_krystian_szczesny_0320

Mój przepis na...: Żołądki duszone w sosie musztardowym z pietruszką i koperkiem, odc. 34

Podroby wcale nie muszą kojarzyć się z mało wykwintnymi potrawami - można z nich przyrządzić wyjątkowo eleganckie czy nietypowo podane potrawy, które zasmakują każdemu. Robert Sowa uwielbia podroby, czemu daje wyraz niejednokrotnie dzieląc się swoimi wyjątkowymi przepisami na potrawy z żołądkami czy wątróbką. 

To czego się obawiamy przygotowując podroby to to, czy aby na pewno będą kruche i smaczne po przyrządzeniu. Jeden z naszych użytkowników zainteresował się ile minut należy gotować żołądki drobiowe, tak by nie były twarde i by się nie rozgotowały. Robert Sowa na wizji odpowiedział, że najlepiej gotować żołądki do miękkości, czyli około 1-1,5 godziny. 

By z tak przyrządzonych żołądków powstało eleganckie danie, warto je podać z wyjątkowym sosem, np. musztardowym. Musztarda ze względu na intensywny smak nada wyjątkowości potrawie. 

Żołądki duszone w sosie musztardowym z pietruszka i koperkiem

 

Składniki dla 4 osób:

1 kg umytych, oczyszczonych żołądków indyczych

1,5 l Rosołu z kury Kucharek

 

Sos musztardowy:

2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżka masła 

2 cebule

2 ząbki czosnku

2 łyżki Musztardy delikatesowej Prymat

1 łyżka miodu wielokwiatowego

1 szklanka gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany

1 mały pęczek koperku

1 mały pęczek natki pietruszki

Sól ziołowa Prymat

Pieprz biały mielony Prymat

Gałka muszkatołowa mielona Prymat

 

Sposób przygotowania;

Umyte i osuszone żołądki kroimy w paski i gotujemy do miękkości w rosole.

 

Na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym i masłem  podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz plastry czosnku. Następnie dodajemy miód, musztardę, sól ziołową do smaku oraz jogurt naturalny. Całość dokładnie mieszamy. Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Przyprawiamy do smaku białym pieprzem i gałką.

 

Ugotowane żołądki podajemy z sosem musztardowym.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    img_1886-3
    Opublikowano

    KORAL

    Bardzo ciekawy przepis.

Dodaj komentarz