Aktualności Doradcy Smaku

5

Doradca Smaku IV: Parzony łosoś z zieloną sałatką, odc. 27

Sałatki to prawdziwy temat rzeka. Można przygotować je z rozmaitych składników, dowolnie komponować i co w kuchni najważniejsze – eksperymentować i poszukiwać coraz to lepszych smaków. Tak z pewnością jest w przypadku tej sałatki z łosiem w roli głównej, chrupiącym ogórkiem i zwieńczającym charakter posiłku – sosem. Poznajcie nasz pomysł na szybką i lekką sałatkę!

Coraz częściej sałatki stanowią samodzielny posiłek. Stąd też chętnie komponując składniki wybieramy dodatki mięsne, aby uczynić je daniem pełnowartościowym. Drób tak popularnie dodawany do sałatek, spokojnie możemy zastąpić filetem z łososia, który jest równie dobry i delikatny.

Aby wydobyć smak i podkreślić naturalne walory fileta z łososia należy odpowiednio go doprawić. Ziołowa kompozycja przypraw dobrze będzie harmonizowała się z pozostałymi składnikami sałatki – ogórkiem, awokado i cebulą. Prawdziwym „królem” każdej sałatki jest natomiast sos, który zwieńcza i podkręca charakter całości.

Składniki:
800 g filetu z łososia
Kilka gałązek koperku
Kilka gałązek bazylii
1 op. Natki pietruszki suszonej Prymat
Do smaku: Ziele angielskie całe, Liść laurowy, Liść lubczyku, Imbir mielony, Sól morska, Pieprz kolorowy, Pieprz czarny Prymat

Sałatka:
1 świeży ogórek
2 awokado
Kilka Cebulek perłowych Smak
1 cebula dymka ze szczypiorem
1 cytryna

Sos:
150 g jogurtu naturalnego gęstego
Ocet winny biały
1 łyżka majonezu

Sposób przygotowania:

Do garnka lub głębokiej patelni wlewamy wodę, dodajemy suszoną natkę pietruszki, całe gałązki koperku, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka liści laurowych, świeżą bazylię (liście z gałązkami) oraz 2 łyżki soli. Zagotowujemy i dodajemy lubczyk oraz filety z łososia pokrojone na mniejsze części. Wyłączamy ogień, patelnię przykrywamy i odstawiamy na ok. 6-8 minut.

Sałatka: ogórka przekrawamy wzdłuż na pół, łyżką usuwamy nasiona i kroimy w plastry. Awokado kroimy w kostkę i dodajemy do ogórka. Wrzucamy kilka cebulek perłowych, pokrojony szczypior oraz sok z cytryny, świeżo mielony pieprz i sól do smaku.

Sos: w miseczce łączymy jogurt z imbirem mielonym, solą i pieprzem, odrobiną octu i majonezem.

Łososia podajemy z sosem i sałatką z ogórka i awokado. Posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem.

 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz