Aktualności Doradcy Smaku

mpn_odc36_kurczak_kasza_foto_krystian_szczesny_0180

Mój przepis na...: Piersi z kurczaka faszerowane kaszą jaglaną, serem kozim i rodzynkami , odc. 33

W dzisiejszym odcinku coś dla facetów - piersi z kurczaka faszerowane na słodko-słono w miodowej marynacie. Miód lekko skarmelizuje się podczas pieczenia, natomiast musztarda wzmocni smak marynaty. 

Od zawsze problemem przy faszerowaniu było rozpadające się mięso. Rozcięte piersi z kurczaka spięte wykałaczką nie pomagały w rozwiązaniu problemu. O takie idealne rozwiązanie zapytała jedna z użytkowniczek naszego serwisu. Sprawdźcie, jakim sekretem na rozpadające się mięso przy faszerowaniu podzielił się z nią Robert Sowa. 

 

Piersi z kurczaka faszerowane kaszą jaglaną, serem kozim i rodzynkami

Składniki dla 4 osób:

4 duże piersi z kurczaka  

Chrzan z żurawiną Smak

Marynata:

4 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżka miodu

1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat

2 łyżki Przyprawy do kurczaka i dań z drobiu Prymat

Farsz:

2 ząbki czosnku

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

1 pęczek szczypiorku

2 łyżki rodzynek

1 szklanka sera koziego

Natka pietruszki

3 łyżki oliwy z oliwek

Sól ziołowa Prymat

Chili pieprz cayenne Prymat

Tymianek Prymat 

Sposób przygotowania;

Marynata: w naczyniu żaroodpornym łączymy wszystkie składniki marynaty.

Oczyszczone piersi z kurczaka nacinamy tak, aby powstały kieszenie, dokładnie obtaczamy w marynacie, wkładamy do naczynia z pozostałą marynatą i odstawiamy (najlepiej na 1 godzinę).

Farsz: łączymy kaszę jaglaną z rodzynkami oraz rozdrobnionym serem kozim. Dodajemy posiekany czosnek, sól ziołową, odrobinę posiekanej natki pietruszki, posiekany szczypiorek oraz tymianek. Wlewamy odrobinę oliwy aby farsz nie był zbyt suchy. Doprawiamy do smaku chili.  Tak przygotowanym farszem nadziewamy zamarynowane piersi z kurczaka i ponownie przekładamy do naczynia żaroodpornego w którym znajduje się marynata. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180̊C na ok. 30 minut.

Upieczone piersi z kurczaka polewamy sosem powstałym w czasie pieczenia oraz z chrzanem z żurawiną. Z wierzchu posypujemy natką pietruszki.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    smaczny kurczaczek :)

Dodaj komentarz