Aktualności Doradcy Smaku

prymat-08.2013125670

Odważne połączenia, czyli Łukasz Konik prezentuje tartę z cukinią i białą czekoladą

Ta odsłona cukinii zaskoczy pewnie nawet fanów słodkości. To coś dla miłośników eksperymentowania ze smakiem, niebanalna propozycja połączenia cukinii z białą czekoladą, orzechami oraz wanilią. Spróbujecie?

Chociaż ta propozycja jest bardzo nowatorska, to jednak nie jest w kuchni totalną innowacją. Wytrawne i słodkie smaki przy użyciu odpowiedniej receptury bardzo dobrze ze sobą współgrają. Wystarczy raz spróbować, aby wiedzieć, czy tego rodzaju smaki nam odpowiadają. Jedno jest pewne. Tarta jest miękka i sprężysta, a to dzięki dodatkowi budyniu waniliowego.

Poniżej „krok po kroku” tajniki przygotowania tego dania odsłania przed nami Łukasz Konik, który do kulinariów podchodzi z dużą lekkością i świeżym spojrzeniem. 

Krok 1 – lista zakupów
ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g schłodzonego masła
100 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18 proc.
sól
masło i bułka tarta do wysmarowania i posypania formy

farsz:
1 szt. (ok. 300 g) cukinii
1/4 szklanki brandy
1 opakowanie budyniu waniliowego
3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1 tabliczka posiekanej białej czekolady

Krok 2 – przygotowanie ciasta

Na stolnicę przesiej mąkę i cukier puder, dodaj sól, małe kawałki masła i wszystko posiekaj, by powstały drobne okruchy. Kiedy składniki będą miały konsystencję mokrego piasku, dodaj jajko i śmietanę. Wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita masa. Zawiń ją w folię i włóż do lodówki na godzinę.

Krok 3

Formę do tarty wysmaruj tłuszczem i posyp cienką warstwą bułki tartej.

Krok 4

Schłodzone ciasto rozwałkuj, nawiń na wałek, przenieś do formy, dociśnij i przytnij brzegi.

Krok 5

Na ciasto połóż folię aluminiową, a wierzch wysyp fasolą, ryżem lub specjalnymi ciężarkami do pieczenia - dzięki temu podczas pieczenia spód tarty nie wyrośnie.

Krok 6

Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i piecz przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i przestudź.

Krok 7 – przygotowanie farszu

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach. Odciśnij i dodaj brandy, odstaw na około 30 minut. Budyń przygotuj według instrukcji na opakowaniu, a pod koniec gotowania dodaj cukinię, orzechy i czekoladę. Wymieszaj i zdejmij z ognia.

Krok 8

Gotową masę przełóż na upieczoną i przestudzoną tartę, następnie ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i piecz przez 20-30 minut. Gdy ostygnie, obficie posyp cukrem pudrem.

Krok 9 – rada

Tartę możesz przygotować w wersji bez alkoholu - wówczas nie odciskaj startej cukinii z soku.

 

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Faktycznie odważnie... ale z ciekawości upiekę :) Już czuję, przez skórę, że to będzie hit!
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    To na pewno będzie hit. Każdy choćby z samej ciekawości spróbuje :)
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    ciekawe połączenie :)

Dodaj komentarz