Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IV: Curry z kalafiora, odc. 26

Oryginalne indyjskie curry kojarzymy z potrawą w której zawsze pojawia się ryż w połączeniu z mięsem i wybranymi warzywami. Jednak curry można przygotować na wiele sposobów - w zależności od tego jakimi składnikami dysponujemy. Smaczną propozycja jest curry z kalafiora i ziemniaków.

Kalafiorem można zajadać się w różnej postaci. Jedni podają go jako dodatek do obiadu, inni na jego bazie gotują zupę, kolejni wykorzystują go do sałatek. Doskonałą propozycją jest również przygotowanie z niego curry.

Jest to danie dziecinnie proste do którego potrzebujemy zaledwie kilku składników – ziemniaków, cebuli, kolby kukurydzianej, masła orzechowego i jak w oryginalnym curry – ryżu. Nie bez znaczenia pozostaje wybór przypraw, które powinny podkręcić i wzmocnić finalny smak dania. Egzotyczna kurkuma i cynamon, kminek, gorczyca i kolendra oraz sól i pieprz kolorowy – idealnie spełnią swoją rolę i sprawią, że danie nabierze wyjątkowy charakter i apetyczny wygląd.

Składniki:
1 kalafior
200 g ziemniaków
1 cebula
1 op. mleczka kokosowego
2 kolby kukurydzy
½ ostrej czerwonej papryki
1 łyżka masła orzechowego
2 pomidory
400 g białego ryżu
Olej rzepakowy
Do smaku: Kolendra cała, Gorczyca cała, Kminek cały, Kurkuma mielona, Cynamon mielony, Sól morska, Pieprz kolorowy Prymat

Sposób przygotowania:

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kolendrę i gorczycę. Gdy ziarenka gorczycy zaczną podskakiwać wlewamy odrobinę oleju. Ziemniaki i cebulę kroimy w grubą kostkę i przekładamy na patelnię z przyprawami. Dodajemy do smaku kminek, sól oraz pieprz kolorowy. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy podzielony na małe cząstki kalafior i mieszamy. Całość zalewamy mlekiem kokosowym. Gotujemy aż ziemniaki i kalafior będą miękkie. Kolby kukurydzy oczyszczamy, ścinamy z nich ziarna i przekładamy do patelni. Dodajemy ostrą papryczkę i przyprawiamy do smaku kurkumą oraz cynamonem. Na koniec dodajemy masło orzechowe i pokrojone w grubą kostkę pomidory i mieszamy. Ryż gotujemy wg ulubionego przepisu. Ugotowany ryż i curry z kalafiora podajemy w osobnych miseczkach. Możemy ozdobić świeżą kolendrą i pomidorami koktajlowymi.

Zapraszamy do oglądania programu „Doradca Smaku" codziennie od poniedziałku do czwartku o godz. 20.10

 

 

01.06.2017 13:40
Jedyną rzeczą która mi przeszkadzała w tym daniu to kolendra w całości, która później nieprzyjemnie chrupała w zębach i miała gorzki smak. Na drugi raz dodam mielonej. Generalnie danie baaaardzo smaczne. Jak ktoś lubi oryginalne smaki to będzie zadowolony. Curry trzeba solidnie doprawić i dodać porządną ilość ostrej papryki, wtedy nie będzie mdłe. Całość posypałam listkami świeżej mięty, która świetnie podkreśliła smak. Polecam! _Dagmara_
21.07.2016 18:28
Super przepis curry bardzo smaczne trzeba dobrze przyprawić. Całą rodziną zjadła się.
22.06.2016 02:24
Świństwo miałam po tym torsję ! mdłe i gorczyca zabijała smak nawet ryżu.
15.04.2016 22:47
Właśnie zrobiłam. Nie wyszło mdłe, bo dałam duuuużo przypraw. Rewelacja !!!
15.04.2016 21:11
jak dla mnie troszkę mdłe. dało się zjeść, ale nie zrobię tego następnym razem :)
bietka 14.04.2016 13:27
smaczne curry :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak