Aktualności Doradcy Smaku

mpn_odc_32_fot_maciejpiorko-177

Mój przepis na...: Grzanki po francusku z figami duszonymi w winie, odc. 32

Królewskie śniadanie po francusku czy wykwintna przystawka na kolację? Karmelizowane figi w miodzie i winie, przełamane słonym smakiem sera koziego na chrupiącej grzance to idealne rozpoczęcie dnia. Danie jest nieskomplikowane, a zarazem intrygujące. 

Nie tylko z tego powodu warto je spróbować. Figi są skarbnicą wartości odżywczych. Zawierają wiele witamin, a także wapń i magnez. Można z nich przygotować zarówno dżemy, jak i kompoty, dobre są duszone w winie. Właśnie dlatego Robert Sowa jako dodatek do grzanek z serem proponuje te duszone w czerwonym winie. 

Naszą użytkowniczkę zainteresowało z kolei jakie wino będzie najlepsze do potraw bezmięsnych. Robert Sowa zarekomendował lekkie, białe wytrawne wino. Koniecznie wypróbujcie! 

Grzanki po francusku z figami duszonymi w winie

 

Składniki dla 4 osób:

2 bagietki pszenne

Oliwa z oliwek

3 ząbki czosnku

500 g sera koziego

1 szklanka wytrawnego czerwonego wina

2 łyżki miodu

Goździki całe Prymat

Imbir mielony Prymat

1 łyżka konfitury figowej

500 g fig

1 gałązka rozmarynu

Papryka słodka mielona Prymat

Tymianek Prymat

Pieprz czarny Prymat

 

Sposób przygotowania:

Bagietki kroimy na kromki, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i skrapiamy oliwą z oliwek. Na połowie grzanek układamy cienkie plasterki czosnku. Grzanki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 215̊C na ok. 20 minut, aby się lekko zrumieniły.

Do garnka dodajemy miód, wino oraz 1 łyżkę konfitury figowej. Wrzucamy kilka goździków. I zagotowujemy. Dodajemy figi pokrojone na ćwiartki. Przyprawiamy do smaku imbirem i czarnym pieprzem. Dodajemy gałązkę rozmarynu. Całość gotujemy.

Ser kozi kroimy w plastry, posypujemy obficie tymiankiem i układamy na grzankach wyjętych z piekarnika. Z wierzchu posypujemy  mieloną słodką papryką i wstawiamy na kolejne 10-15 min do gorącego piekarnika.

Na gotowe grzanki wykładamy duszone figi, podajemy z konfiturą. Możemy ozdobić świeżą melisą.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz