Aktualności Doradcy Smaku

5

Doradca Smaku IV: Dorsz w sosie z chorizo, odc. 25

Najprostsze rozwiązania bywają najlepsze. Z pewnością tak jest w przypadku tego dania. Aromatyczny filet z dorsza do smaku doprawiony ostrą papryką i podany z sosem przygotowanym z hiszpańskiego przysmaku – chorizo. Doskonały efekt gwarantowany.

Dania jednogarnkowe mają wiele zalet – szybkie, proste, sycące i smaczne. Chociaż z pewnością jedną z ważniejszych jest to, że można przygotować je praktycznie ze wszystkiego – nawet z ryby.

Jeśli jeszcze nigdy nie jedliście takiego dania, to skuście się na dorsza podawanego z sosem z chorizo.
Jest to tradycyjna hiszpańska kiełbasa wykonywana z wieprzowiny, znana i doceniana ze względu na swój mocny i charakterystyczny aromat i smak. To on podkreśli naturalne walory delikatnego fileta z dorsza i sprawi, że danie nabierze wyjątkowego charakteru.

Całą potrawę można przygotować w niecałą godzinę, dlatego ta propozycja jest dobra dla wszystkich zabieganych i lubiących szybkie, ale dobre rozwiązania.

Składniki:
400 g filetu z dorsza
Kilka Cebulek perłowych Smak
Kilka Oliwek zielonych Smak
1 cytryna
Olej rzepakowy
Do smaku: Kolendra cała, Gorczyca cała, Papryka słodka mielona, Papryka ostra mielona, Sól morska, Pieprz kolorowy Prymat

Sos chorizo:
150 g kiełbasy chorizo
1 cebula
2 pietruszki
1 czerwona papryka
400 g pomidorów pelati

Sposób przygotowania:

Sos chorizo: na suchą patelnię wsypujemy kolendrę i gorczycę. Kiedy ziarenka gorczycy zaczną podskakiwać wlewamy olej.

Z chorizo zdejmujemy osłonę, rozdrabniamy kiełbasę palcami i przekładamy na patelnię z przyprawami. Smażymy do momentu aż chorizo zabarwi olej na pomarańczowo. Cebulę, pietruszki oraz paprykę kroimy w grubą kostkę i przekładamy na patelnię. Przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Dodajemy całe opakowanie papryki słodkiej oraz pomidory pelati. Całość dusimy przez ok. 10 minut.

Dorsza dzielimy na spore kawałki i na 2-3 minuty przed końcem duszenia przekładamy do sosu. Przyprawiamy do smaku papryką ostrą. Dodajemy oliwki i cebulkę perłową. Na koniec posypujemy startą skórką cytryny oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Zapraszamy do oglądania programu „Doradca Smaku" codziennie od poniedziałku do czwartku o godz. 20.10

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    sam_5124_fit-800-600
    Opublikowano

    Maridka19

    Dorsza w takiego jeszcze nie jadłam ale wygląda bardzo apetycznie :)
  • 0
    2b2454fc4a42e5ae2cf70109b434e5df
    Opublikowano

    bertpvd

    Przepis wspaniały ! Mam pytanie: czy został użyty dorsz atlantycki czy bałtycki ?
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    ja uzylem atlantyckiego, 2x wiecej pomidorow i bazylie na posypke, wyszlo mistrzostwo swiata ;)

Dodaj komentarz