Aktualności Doradcy Smaku

mpn_odc37_wieprzowina_miod_foto_krystian_szczesny_0262

Mój przepis na...: Wieprzowina marynowana w miodzie z orzeszkami ziemnymi, odc. 31

Wieprzowinę można przygotować na wiele sposobów - w panierce w formie nuggetsów, w korzennej marynacie, albo na słodko w miodzie. Podana z papryką, szczypiorem i orzechami prażonymi, oraz odpowiednio doprawiona zasmakuje miłośnikom kuchni azjatyckiej.

O idealny przepis na wieprzowinę zapytała Roberta Sowę nasza użytkowniczka, Pani Jolanta - "jak przygotować wieprzowinę o korzennym aromacie?" Robert Sowa poradził by do marynaty dodać Przyprawę do grzanego wina i piwa Prymat, która zawiera goździki i cynamon, dzięki czemu wieprzowina pełna będzie korzennych smaków. 

A Wy jakie macie sprawdzone przepisy na wieprzowinę?

 

Wieprzowina marynowana w miodzie z orzeszkami ziemnymi

 

Składniki dla 4 osób:

600 g polędwiczek wieprzowych

1 czerwona cebula

1 czerwona papryka

2 mini sałaty rzymskie

3 ząbki czosnku

1 płaska łyżeczka Papryki ostrej mielonej Prymat

1 łyżeczka Imbiru mielonego Prymat

½ szklanki prażonych orzeszków ziemnych

1 pęczek szczypiorku

Sok z cytryny do smaku

250 ml Rosołu z kury Kucharek

1 małe opakowanie kiełków słonecznika

Sól morska Prymat

Pieprz czarny Prymat

Olej rzepakowy

Marynata:

½ szklanki oleju rzepakowego

2 łyżki miodu

1 łyżka Musztardy rosyjskiej Prymat

2 łyżki Przyprawy do mięs Prymat

 

Sposób przygotowania:

Oczyszczone polędwiczki kroimy w jak najcieńsze plastry. W misce łączymy wszystkie składniki marynaty i  przekładamy do niej plastry mięsa. Mieszamy tak, aby każdy kawałek mięsa był dokładnie obtoczony w marynacie.

Cebulę oraz paprykę kroimy w kostkę. Sałaty rzymskie siekamy. Na dwóch patelniach rozgrzewamy olej. Na jedną patelnię wrzucamy cebulę i paprykę. Po chwili dodajemy pokrojony w plastry czosnek. Na drugą patelnię wykładamy plastry mięsa. Do warzyw dodajemy ostrą mieloną paprykę oraz imbir. Imbir dodajemy również do mięsa.

Obsmażone mięso przekładamy do warzyw, przyprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Dodajemy prażone orzeszki ziemne, poszatkowany szczypior oraz sałaty rzymskie. Całość skrapiamy sokiem z cytryny oraz podlewamy rosołem z kury. Dokładnie mieszamy. Na koniec całość posypujemy kiełkami (mogą być groszku, słonecznika, soi).

Gotowe danie posypujemy przed podaniem orzeszkami ziemnymi oraz szczypiorkiem i kiełkami.

 

Zapraszamy do oglądania programu "Mój przepis na..." codziennie od poniedziałku do piątku, o godz. 17.55, w telewizji POLSAT.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    sam_5124_fit-800-600
    Opublikowano

    Maridka19

    Przepis i pomysłowość jak zawsze rewelacja :)

Dodaj komentarz