Aktualności Doradcy Smaku

4

Doradca Smaku IV: Polędwica wieprzowa na śląskiej ciapkapuście, odc. 24

Lubicie odkrywać nowe smaki? W takim razie zabieramy Was w kulinarną podróż na Śląsk. Rozsmakujecie się w popularnej tam ciapkapuście oraz soczystym i delikatnym kawałku polędwicy wieprzowej. Zapraszamy!

Sztandarowe danie kuchni polskiej – kotlet schabowy podawany z kapustą zasmażaną. W kuchni śląskiej też znajdziemy pyszną alternatywę tego popularnego dania. Kapusta kiszona pojawia się tutaj w połączeniu z przeciśniętymi przez praskę ziemniakami i podsmażoną na patelni cebulę. Całość obowiązkowo doprawiona kminkiem, pieprzem i solą.

Do tak przygotowanej ciapkapusty można podać smażoną polędwicę wieprzową z wyczuwalną, aromatyczną nutą tymianku. Wówczas będzie to niesamowicie pachnące danie z soczystymi i delikatnymi kawałkami mięsa podanymi na purée po Śląsku.

Składniki:
1 polędwica wieprzowa
50 g masła
Olej rzepakowy
Do smaku: Kminek mielony, Tymianek, Papryka ostra mielona, Sól morska, Pieprz kolorowy Prymat

Ciap kapusta:
100 g kapusty kwaszonej
½ cebuli
4 ziemniaki

Sposób przygotowania:

Ciapkapusta: kapustę przepłukujemy i gotujemy do miękkości. Następnie odciskamy i szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę i zrumieniamy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy poszatkowaną kapustę. Przyprawiamy do smaku kminkiem mielonym, pieprzem i solą. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki i dokładnie mieszamy.

Mieszamy ze sobą tymianek, paprykę ostrą oraz pieprz i w tak przygotowanych przyprawach obtaczamy polędwicę. Polędwicę obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Następnie zdejmujemy mięso, a na patelnię dolewamy odrobinę wody, chwilę odparowujemy i zostawiamy esencję sosu. Na koniec dodajemy zimne masło, wyłączamy ogień i mieszając rozprowadzamy masło na patelni. Dosypujemy odrobinę soli.

Polędwicę przed podaniem kroimy i podajemy na ciapkapuście. Polewamy sosem z patelni.

Zapraszamy do oglądania programu „Doradca Smaku" codziennie od poniedziałku do czwartku o godz. 20.10

 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    sam_5124_fit-800-600
    Opublikowano

    Maridka19

    Pyszne polędwiczki :)
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    smaczne jedzonko :)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Naprawdę pyszne danie polecam
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Do ciapkapusty powinno jeszcze się dodać boczek,tak jak tutaj http://www.smakiweroniki.pl/1474,slaski-panszkraut-ciapkapusta.html
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Niestety, ciągle występuje komunikat informujący o przeciążeniu serwera, co uniemożliwia zobaczenie filmików.
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Niestety po tak krótkim smażeniu mięso jest surowe ! Zrobiłam zgodnie z filmikiem - 7 minut plus odpoczynek :(

Dodaj komentarz