Aktualności Doradcy Smaku

5

Mój przepis na….: Kaszotto z pieczarkami i pomidorami, odc. 30

Brakuje Wam pomysłu na danie, które możecie podać w trakcie spotkania ze znajomymi? Robert Sowa poleca kaszotto z pieczarkami i pomidorami. Będzie smacznie, sycąco i co najważniejsze w tym przypadku – szybko. Zapraszamy na pyszną inspirację.

Kasza pęczak należy do tych kasz, która najczęściej wykorzystywana jest jako dodatek lub składnik farszu. W proponowanym daniu pojawia się jako główna „bohaterka”, a w jej towarzystwie znajdują się smakowite dodatki – pieczarki, pomidory koktajlowe i suszone oraz parmezan.

Aby przygotować to fantazyjne danie wystarczy podsmażyć na patelni cebulę, czosnek, pieczarki – w sezonie możemy zastąpić je boczniakiem lub świeżymi kurkami, a następnie do smaku doprawić solą. Aromatu i koloru tej potrawie nadają pomidory koktajlowe, które można dodać w trakcie gotowania oraz na sam koniec. Gdy do podsmażonych składników, dorzucimy kaszę – pora na doprawienie. Obficie należy dodać tymianku, parmezanu i estragonu, który pozytywnie wpływa na pobudzenie apetytu. Aby danie pięknie się prezentowało warto ozdobić je natką pietruszki.

Smacznego!

Składniki dla 4 osób:
300 g pieczarek
1 szklanka kaszy pęczak
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka Rosołu z kury Kucharek
½ szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki masła
8 pomidorków koktajlowych
4 łyżki tartego długo dojrzewającego sera np. parmezanu
6 Pomidorów suszonych Smak
Tymianek Prymat
Estragon Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny Prymat
Kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek zgniatamy nożem i drobno siekamy. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Na patelnię wlewamy olej z suszonych pomidorów, 1 łyżkę masła i smażymy przygotowane składniki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojone na połówki pomidory koktajlowe, pokrojone w paski pomidory suszone oraz przepłukaną w zimnej wodzie kaszę. Dodajmy łyżkę masła i podlewamy rosołem z kury. Mieszamy i doprawiamy do smaku tymiankiem i estragonem. Gotujemy jeszcze chwilę, tak aby nadmiar rosołu odparował. Następnie dodajemy starty ser. Kaszotto podlewamy białym winem i mieszamy. Gotowe kaszotto przekładamy do misek, posypujemy natką pietruszki i startym serem. Możemy je udekorować pomidorami suszonymi oraz koktajlowymi.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    smaczne jedzonko :)

Dodaj komentarz