Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_55196625_xs

Robert Sowa odpowiada na pytania o… kaszę

Kasza – królowa polskiej kuchni. Dawniej najpopularniejsza była jęczmienna, dzisiaj coraz chętniej sięgamy po rozmaite jej rodzaje. Jaglana i kuskus zdecydowanie zyskały na popularności w ostatnich latach. Chociaż kasze znamy i lubimy, to w dalszym ciągu przygotowując rozmaite potrawy, zastanawiamy się, jaki rodzaj będzie najodpowiedniejszy oraz gdzie można ją wykorzystać poza znanymi daniami. Na Wasze pytania odpowiada Mistrz Kulinarny – Robert Sowa.

Mówiąc o kaszy, trudno nie sięgnąć kilka wieków wstecz, kiedy to kasze wbrew pozorom w Polsce nie były popularne, a wręcz kojarzone z jedzeniem dla biedaków. Nawet w siedemnastowiecznych księgach kucharskich pisano o niej w taki sposób, jak gdyby nie stanowiła godnego uwagi elementu.

Dzisiaj kasze wróciły w pełni do łaski i coraz chętniej odkrywamy kolejne jej zastosowania i potrawy z nią w roli głównej. I bardzo dobrze. Przecież kasze doskonale współgrają jako dodatek do wielu dań, ale też w szybki i prosty sposób można wykorzystać je do faszerowania np. mięsa.

Jeśli lubicie kasze, ale w dalszym ciągu nie wiecie, którą do czego warto wykorzystać lub chcecie poszerzyć swoją wiedzę na jej temat, zapraszamy do poniższej lektury. Robert Sowa odpowiedział na pytania Laureatów konkursu „Odkrywamy sekrety gotowania”, w którym zadali pytania właśnie o nią – kaszę. Dowiecie się m.in., jaką kasze wykorzystywać do deserów oraz jak pozbyć się goryczy po ugotowaniu kaszy jaglanej. Miłej lektury!

 

Robert Sowa odpowiada…

Czy do deserów i w jaki sposób można wykorzystać kaszę inną niż jaglana, kuskus czy manna? I w jakim połączeniu? Czy z owocami, musami, sosami czy zupełnie ma Pan jakiś inny sposób. Bardzo mnie interesuje kasza gryczana -jestem jej smakoszem. – pyta Krzysztof15

Oczywiście z kaszy gryczanej można robić nie tylko słone racuszki, ale również np. kruche ciasteczka z różnymi dodatkami - np. czekoladą lub suszonymi owocami. Dziś, w czasach, kiedy wiele osób ma problem z glutenem wykorzystywanie kaszy gryczanej jest bardzo modne.

Dlaczego kasza jaglana po ugotowaniu jest gorzka w smaku? Co zrobić, żeby pozbyć się nieprzyjemnej goryczki? – pyta Bernadetta G*

Kaszę jaglaną należy bardzo dokładnie wypłukać przed ugotowaniem, aż woda będzie przezroczysta, a następnie przelać wrzątkiem. Następnie wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody (proporcje: 1 szklanka kaszy + 2,5 szklanki wody) z dodatkiem oleju (1 łyżka na 100 g kaszy), mieszamy do ponownego zagotowania się wody. Gotujemy przez 15–20 minut na małym ogniu. Podczas gotowania kaszy nie mieszamy. Gotujemy pod przykryciem z lekko uchyloną przykrywką. Kasza jest gotowa, gdy wchłonie całą wodę.

Czy jeśli chcę nafaszerować kaczkę kaszą to lepiej ją najpierw ugotować czy mogę od razu ją dać i podlać czerwonym winem? – pyta Maridka19

Zdecydowanie polecam dodać do farszu kaszę ugotowaną na półtwardo, wymieszaną np. z podsmażonymi grzybami z cebulą i czosnkiem lub z pokrojoną w kostkę, sparzoną wątróbką. Po nafaszerowaniu kaczkę przełożyć do naczynia do pieczenia, podlać czerwonym winem lub bulionem i piec do miękkości (czas pieczenia należy dopasować do wielkości kaczki).

Czym się różni kasza gryczana palona od niepalonej? Która jest zdrowsza? – pyta Ewa Wojtaszko

Kasza prażona jest bardziej wyrazista w smaku i ma intensywniejszy kolor, ale niestety jest także mniej zdrowa - podczas prażenia traci mniej więcej połowę swoich wartości odżywczych.

Komentarze

  • 0
    sam_5124_fit-800-600
    Opublikowano

    Maridka19

    Dziękuje za udzielenie odpowiedzi na moje pytanie :) Teraz już wszystko wiem :)

Dodaj komentarz