Aktualności Doradcy Smaku

img_3760

Doradca Smaku IV: Zapiekanka z cukinii z serem kozim, odc. 23

Dla miłośników zapiekanych pyszności mamy dzisiaj coś wyjątkowego prosto od Doradcy Smaku. W potrawie połączona zostanie polska pasja do przyrządzania i jedzenia zapiekanek z portugalskim wpływem kulinarnym. Jak wiadomo, kompozycje smaków i temperamentów są w kuchni najlepsze. Ciekawi? Zapraszamy po przepis.

Bazą dla zapiekanki jest cukinia, która doskonale komponuje się z orzeźwiającym aromatem rozmarynu oraz oregano. Do tego ser kozi. To, jak twierdzi Doradca Smaku, ukłon w stronę Portugalii, ale gest ten ma swoje uzasadnienie. Taki ser dzięki temu, że ma słonawo-wędzony smak, wyjątkowo dobrze łączy się z cukinią. Ciekawi jesteśmy, czy będziecie zaskoczeni faktem, że do zapiekanki można użyć ciasta biszkoptowego. Puszysta i kremowa konsystencja smakowicie otuli cukinię z ziołami i serem. W cieście zatopmy jeszcze nadające cierpki i winny smak suszone pomidory, czarne oliwki oraz chrupiące orzechy włoskie. Zapiekanką zachwyceni będą wegetarianie, ale liczymy, że do gustu przypadnie również mięsożercom.

 

Składniki:
2 cukinie
10 g masła
250 g koziego sera w osłonce pleśniowej
Pomidory suszone Smak
Czarne oliwki Smak
100 g orzechów włoskich
Olej rzepakowy
Do smaku: Rozmaryn, Oregano, Sól morska, Pieprz kolorowy Prymat

Ciasto biszkoptowe:
4 jajka
150 ml mleka
160 g mąki pszennej

Cukinię kroimy w grube plastry i wydrążamy środek łyżeczką do wykrawania kulek. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wsypujemy rozmaryn. Gdy rozmaryn zacznie intensywnie pachnieć, wrzucamy do niego wydrążone plastry cukinii. Smażymy z obu stron na złoty kolor. W trakcie smażenia przyprawiamy do smaku oregano. Podsmażoną cukinię przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Ser kozi kroimy w cienkie plastry zaraz po wyjęciu z lodówki. Układamy plastry sera na cukinii. Całość solimy i posypujemy kolorowym pieprzem.

Ciasto biszkoptowe: 4 białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. W trakcie ubijania białek dodajemy pojedynczo 4 żółtka. Następnie mieszając ubite jajka za pomocą rózgi, powoli wlewamy mleko, odrobinę oleju i przesianą mąkę.

Na cukinię i ser kładziemy plasterki masła i całość zalewamy ciastem. Wierzch posypujemy kilkoma pokrojonymi suszonymi pomidorami, kilkoma czarnymi oliwkami oraz posiekanymi orzechami włoskimi. Całość wstawiamy na ok. 40 min do piekarnika nagrzanego do 180̊ C. Podajemy bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    sam_5124_fit-800-600
    Opublikowano

    Maridka19

    To musi być pyszne a czy ser kozi można zastąpić innym serem ?
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    @Maridka, jest pyszne, koniecznie wypróbuj :) Ser kozi możesz zastąpićna przykład bryndzą, fetą lub camembertem - wtedy smak będzie najbardziej zbliżony. Pozdrawiamy!
  • 0
    sam_5124_fit-800-600
    Opublikowano

    Maridka19

    Dziękuję za odpowiedź tak też zrobię :)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Nikt nie wyjaśnia dlaczego z cukini trzeba wydrążyć środki, ja zrobiłam zgodnie z przepisem lecz bez wydrążania, wyszło super. Pyszności.
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    A czy taki kozi ser chavroux z figą też można dodać czy to już mocno zmieni smak dania?

Dodaj komentarz