Aktualności Doradcy Smaku

5

Mój przepis na…: Zupa krem z brokułów i zielonego groszku, odc. 29

Kiedyś gościły na naszych stołach codziennie, dzisiaj pomijamy je podczas planowania jadłospisu. A szkoda, ponieważ zupy nie są czasochłonne, łatwo je podgrzać w kolejnym dniu i co ważne są smaczne i zdrowe. Dlatego proponujemy zupę krem z brokułów i zielonego groszka o delikatnej, gładkiej konsystencji. Lubicie?

Do przygotowania zup można wykorzystać praktycznie większość składników. Pomoże nam to odpowiednio wykorzystać zalegające w lodówce produkty, a przy okazji przygotować smaczne danie.

Jeśli nie mamy czasu na to, aby w estetyczny sposób kroić wszystkie składniki, możemy zdecydować się na zrobienie zupy-krem. Wtedy grubość i wielkość krojenia nie ma znaczenia, ponieważ pod koniec gotowania całość podlega blendowaniu.

Ciekawa w smaku zupa-krem powstaje z połączenia brokułu i zielonego groszku. Dla uzyskania smaku można ją doprawić bazylią i papryką słodką, a dla wzmocnienia kremowej konsystencji – dodać kilka małych kosteczek serka topionego. Tak przygotowania zupa doskonale smakuje podana z groszkiem ptysiowym lub bagietką.

 

Składniki dla 4 osób:

500 g mrożonego zielonego groszku
100 g kremowego serka topionego
2 brokuły
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki oleju rzepakowego
1,5 l Rosołu drobiowego z włoszczyzną Kucharek
1 szklanka śmietany kremówki
1 bagietka z masłem ziołowym
Papryka słodka mielona Prymat
Bazylia otarta Prymat
Sól morska Prymat w młynku
Pieprz czarny grubo mielony Prymat

Sposób przygotowania:
Czosnek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Do rosołu drobiowego dodajemy mrożony groszek oraz rozdrobnione różyczki brokułów. Następnie przekładamy z patelni podsmażoną cebulę z czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą, grubo mielonym pieprzem i bazylią. Dodajemy 1 dużą łyżkę masła, pokrojony na mniejsze kawałki ser topiony i doprawiamy papryką słodką. Zupę podgrzewamy aż zagotuje się. Kilka różyczek brokułu i ziaren groszku możemy wyłowić z zupy i odłożyć do dekoracji. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i miksujemy zupę. Dodajemy śmietanę i ponownie miksujemy. Zupę przelewamy do głębokich talerzy, dekorujemy śmietaną, odłożonym groszkiem i różyczkami brokułów. Podajemy z grzankami z upieczonej bagietki z masłem ziołowym.

Zapraszamy do oglądania programu "Mój przepis na..." codziennie od poniedziałku do piątku, o godz. 17.55, w telewizji POLSAT.

 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    sam_5124_fit-800-600
    Opublikowano

    Maridka19

    Takie kremy są bardzo smaczne :)

Dodaj komentarz