Aktualności Doradcy Smaku

22_001

Doradca Smaku IV: Placki ziemniaczane z chrzanem i rybą wędzoną, odc. 22

Wszyscy uwielbiają placki ziemniaczane. Smakują w podstawowej postaci, lecz warto czasem zaskoczyć rodzinę i zaserwować je w nieco bardziej fantazyjnej wersji. Do utartych ziemniaków dołóżmy chrzan, posiekany koperek oraz natkę pietruszki, a do całego dania zaskakujący, ale jakże świetnie się komponujący dodatek makreli.

Gałka muszkatołowa, cząber oraz majeranek sprawią, że ciężkostrawne zazwyczaj placki, staną się daniem znacznie lżejszym i łagodniejszym dla naszego organizmu. Usmażone świeżo placki ziemniaczane będą wybornym obiadem lub późną kolacją, gdy na wierzchu ułożymy wędzoną makrelę oraz dwie łyżeczki lekkostrawnego chrzanu żurawinowego, a także obowiązkową kwaśną śmietanę. Kęs takiej kompozycji jest w stanie sprawić, że nie tylko będziemy najedzeni, ale także w świetnym humorze, jaki wywołuje tylko zjedzenie pysznego posiłku. 

Plackiryba

3-4 ziemniaki
1 jajko
1 mały korzeń chrzanu
1 łyżka mąki pszennej
Pęczek koperku
Natka pietruszki
Szczypiorek
Do smaku: Cząber, Gałka muszkatołowa mielona, Majeranek otarty Prymat
1 wędzona ryba
Chrzan z żurawiną Smak
200 ml śmietany 18%
Olej rzepakowy
Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny Prymat

Sposób przygotowania:

Obrane ziemniaki ścieramy na tarce lub miksujemy w malakserze. Odlewamy nadmiar płynu, a pozostałą skrobię dodajemy z powrotem do ziemniaków. Następnie dodajemy 1 jajko, starty korzeń chrzanu, 1 łyżkę mąki, posiekany koperek, natkę i szczypiorek. Przyprawiamy do smaku cząbrem, gałką muszkatołową, majerankiem,  solą i pieprzem. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, możemy dodać łyżkę mąki pszennej na koniec i wszystko dokładnie wymieszać. Z tak przygotowanego ciasta smażymy z dwóch stron nieduże placki na mocno rozgrzanym oleju. Usmażone placki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i osączamy z nadmiaru tłuszczu.

Obieramy wędzoną rybę (może to być makrela, łosoś, pstrąg, itp.). 

Placki wykładamy na talerz, następnie na każdy kładziemy łyżeczkę chrzanu z żurawiną oraz porcję wędzonej ryby. Wszystko polewamy delikatnie śmietaną. Możemy udekorować koperkiem i olejem koprowym (łączymy olej z pęczkiem koperku, podgrzewamy w rondelku, po czym miksujemy i przecedzamy). 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Zrobiłam dzisiaj i naprawdę bardzo dobre placki bez makreli bo nie lubię

Dodaj komentarz