Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_33908424_s

Przepisy kuchni polskiej Krzysztofa Wojtala, cz. 6: Pstrąg pieczony w miodzie i piwie z grzankami ziołowymi

Kolejna odsłona najbardziej charakterystycznych smaków kuchni polskiej. Tematem przewodnim będzie smaczna ryba rzeczna – pstrąg, który ma bardzo delikatne białe i chude mięso. Dzięki temu przepisowi przyrządzicie pyszną rybę, podkreślając miodem, cebulą i przyprawami korzennymi naturalny smak i aromat mięsa.

Zazwyczaj podaje się pieczonego lub grillowanego pstrąga, podkreślając jego smak jedynie sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Jest to sprawdzony pomysł, który gwarantuje smaczny efekt. Warto jednak przełamać klasykę i odważyć się na użycie stosowanych już w kuchni staropolskiej piwa i miodu. Jako nieoczywisty dodatek Krzysztof Wojtal poleca przyprawy korzenne – dobrze łączący się z rybą cynamon oraz aromatyczne goździki. Do takiej upieczonej ryby idealnie pasowały będą grzanki z ziołami – również z piekarnika. Smacznego!

Krok 1 – lista zakupów (4 osoby)
4 całe pstrągi
500 ml jasnego piwa
100 g miodu
100 g cebuli
100 g oleju
kilka goździków
cynamon
sól
pieprz

Grzanki:
4 kromki bułki pszennej
1 łyżeczka masła
100 g startego ostrego żółtego sera
zioła (opcjonalnie, wedle własnego gustu)

Krok 2

Cebulę obierz i pokrój w cząstki.

Krok 3

Pstrągi umyj, posól i razem z cebulą obsmaż na oleju z każdej strony, aż się zrumienią.

Krok 4

Przełóż wszystko do rondla. Piwo roztrzep z miodem i zalej nim rybę. Dodaj goździki, dopraw cynamonem, solą, pieprzem i duś pod przykryciem około 15 minut na wolnym ogniu.

Krok 5

Kontroluj duszenie i sprawdzaj, czy ryba się nie rozpada (jeśli zaczyna się rozpadać, zakończ duszenie wcześniej).

Krok 6

Kromki bułki posmaruj masłem, ułóż na blasze masłem do dołu, posyp żółtym serem wymieszanym z posiekanymi ziołami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C i piecz, aż ser się rozpuści, a bułka przyrumieni.

Krok 7

Pstrągi podawaj z ciepłymi grzankami ziołowymi.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz