Aktualności Doradcy Smaku

5

Mój przepis na…: Potrawka z białej fasoli z wędzonymi żeberkami, odc. 28

Biała fasola w kuchni ma nieocenione możliwości. Bogata w białko roślinne, nie tylko dostarcza potrzebnych wartości odżywczych, ale też pozwala na przygotowanie wielu smacznych i sycących dań. Chociaż najpopularniejszą wariacją z jej udziałem w kuchni polskiej jest fasolka po bretońsku, to warto wyruszyć na poszukiwanie innych równie udanych kompozycji. Robert Sowa proponuje jej połączenie z żeberkami i wiejską kiełbasą.

Dania jednogarnkowe w Polsce zyskują w ostatnich latach popularność. Dawniej królował bigos i fasolka po bretońsku, natomiast teraz coraz chętniej decydujemy się na testowanie nowych smaków i połączeń. Głównym składnikiem w takich potrawach najczęściej jest biała fasola lub kapusta kiszona. Nad tą pierwszą opcją warto zatrzymać się nieco dłużej, ponieważ jest niezwykle zdrowa. 

Biała fasola jest bogata m.in. w białko roślinne, stąd też nikogo nie dziwi fakt, iż w diecie wegetarian z powodzeniem zastępuje białko zwierzęce. Ale to nie jedyna jej zaleta. Pozwala również poprawić koncentrację i pozytywnie wpływa na pamięć. Nie można jednak zapomnieć o tym, że dania z fasolą w roli głównej należą do dań ciężkostrawnych, dlatego pod koniec gotowania warto dodać majeranek, który wpływa na wsparcie procesów trawiennych.

Dla lubiących szybkie, sycące i niezwykle aromatyczne połączenie Robert Sowa poleca potrawkę z białej fasoli. Będzie to alternatywa dla klasycznych i lubianych przez Polaków dań jednogarnkowych. Pobudzi zmysł powonienia i zachwyci wyjątkowym smakiem. Przygotowując tę potrawę, warto pamiętać o tym, aby białą cebulę zastąpić czerwoną – dzięki czemu uzyskamy bardziej wyrazisty smak. Nie należy obawiać się również dodania dużej ilości czosnku, który idealnie współgra z sycącymi i rozgrzewającymi pysznościami. Natomiast dla uzyskania apetycznego koloru warto sięgnąć po słodką paprykę. Finał takiej kompozycji, to aromat wędzonych żeberek w kuchni oraz smaczne i szybkie danie na talerzu. Polecamy!

fasolabiala

Składniki dla 4 osób:

100 g wędzonych żeberek
100 g wiejskiej kiełbasy
2 czerwone cebule
4 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 l Rosołu z kury Kucharek
500 ml pomidorów pelati
200 g białej fasoli (ugotowanej lub konserwowej)
Kolendra cała Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Majeranek otarty Prymat
Sól morska Prymat w młynku
Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziarnka kolendry rozdrabniamy w moździerzu. Cebule i czosnek kroimy w cienkie plastry, a kiełbasę w paski.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy cebulę, czosnek, kiełbasę i podzielone na mniejsze części żeberka. Po chwili dodajemy pokrojoną w większą kostkę czerwoną paprykę. Doprawiamy do smaku solą morską i przygotowaną wcześniej kolendrą. Dodajemy pokrojone pomidory pelati i podlewamy rosołem. Następnie dodajemy fasolę i doprawiamy obficie słodką papryką. Całość gotujemy przez ok. 30 minut. Pod koniec doprawiamy roztartym w palcach majerankiem. Przed podaniem danie możemy ozdobić liśćmi świeżej bazylii.

Zapraszamy do oglądania programu "Mój przepis na..." codziennie od poniedziałku do piątku, o godz. 17.55, w telewizji POLSAT.

 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    dziękuję za odpowiedź :)

Dodaj komentarz