Aktualności Doradcy Smaku

kt-2016_logo-z-rs-kopia-2

Kulinarny Talent 2016 – finaliści konkursu

Już niebawem VIII edycja konkursu KULINARNY TALENT 2016! Zmagania konkursowe odbędą się podczas targów EuroGastro w dniu 7 kwietnia br. o godz. 11.00 w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie, ul. Marsa 56c.

 

Spośród ponad 30 chętnych, wybraliśmy 12 Finalistów - młodych, zdolnych kucharzy, którzy wkrótce pokażą, na co ich stać! Oto oni:


1/ Butkiewicz Jakub – restauracja Biały Królik w Gdyni; szef rekomendujący: Marcin Popielarz
2/ Floriańczyk Łukasz – ZSG Poznańska; nauczyciel rekomendujący: Anna Pelc
3/ Kępkowicz Jolanta – restauracja Strefa Warszawa; szef rekomendujący: Jarosław Walczyk
4/ Krawczyński Jakub – Fabryka Wełny Pabianice; szef rekomendujący: Wiesław Bober
5/ Laśkiewicz Paweł – Pierogarnia pod Aniołami w Bydgoszczy; szef rekomendujący: Adam Kowalewski
6/ Leśniewska Agnieszka – ZSG we Wrocławiu; szef rekomendujący: Zbigniew Koźlik HP Park Wrocław
7/ Lipińska Natalia – ZSG we Wrocławiu; szef rekomendujący: Zbigniew Koźlik HP Park Wrocław
8/ Łukaszewicz Gabriela – Trattoria Czarna Owca; szef rekomendujący: Grzegorz Chlebowicz
9/ Marciniak Anna – Trattoria Vicolo; szef rekomendujący: Katarzyna Świerczyk
10/ Siekierko Aleksandra – Akademia Kulinarna Mariusza Nowickiego; szef rekomendujący: Bartłomiej Heba
11/ Szostak Sebastian – Powiatowy Zespół Szkół w Kościerzynie; nauczyciel rekomendujący: Tomasz Grzegorzewski
12/ Zawojski Mateusz – Zorza Warszawa; szef rekomendujący: Julian Zielonka

„Kulinarny Talent” to prestiżowy konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród rozpoczynających życie zawodowe kucharzy do 23. roku życia. Jest to więc pokaz najnowszych trendów odkrywanych przez młodych adeptów sztuki kulinarnej, wzbogacony ich młodzieńczą fantazją, a zarazem odwagą w łączeniu smaków i różnych technik przygotowywania dań.

Zgodnie z przyjętą formułą, o miano zwycięzcy rywalizują kucharze rekomendowani przez doświadczonych szefów kuchni lub nauczycieli zawodu, co gwarantuje wysoki poziom konkursu. Zadaniem uczestników jest przygotowanie ciekawych, oryginalnych w smaku, a zarazem eleganckich i wykwintnych dań, które zachwycą jurorów.

Reasumując, dzięki konkursowi wyłaniamy i promujemy kulinarne „perełki” - młodych i zdolnych kucharzy.

6 kwietnia br. o godz. 17.30 odbędzie się spotkanie z uczestnikami w obiekcie „U Artura” (Zielonka, ul. Poniatowskiego 62).
7 kwietnia 2016 o godz. 11.00 rozpocznie się konkurs, który poprowadzą Robert Sowa i Agnieszka Hyży. Uroczyste ogłoszenie wyników Konkursu „Kulinarny Talent 2016" oraz wręczenie statuetek, nagród i dyplomów odbędzie się 7 kwietnia, po zakończeniu konkursu ok. godz. 14.30

Uczestników oceniać będzie w tym roku JURY PROFESJONALNE w składzie:
- Jerzy Pasikowski - przewodniczący jury (ekspert kulinarny, organizator strony merytorycznej i przewodniczący jury większości konkursów kulinarnych w Polsce)
- Teo Vafidis (ekspert i doradca kulinarny; ambasador kuchni greckiej w Polsce)
- Artur Świerżewski (wieloletni Szef Kuchni; właściciel firm: Galop Catering, Dzik Malina i Sklep Wiejski Dziczyzna)
- Krzysztof Gawlik (ekspert kulinarny RM Gastro Polska)
- Tomek Pawlusek (szef kuchni Odyssey Club Hotel Wellness & SPA w Kielcach)
- Wiesław Bober (szef kuchni hotelu Fabryka Wełny w Pabianicach)

oraz JURY DEGUSTACYJNE:
- Katarzyna Dowbor (prezenterka TV, dziennikarka, autorka wielu reportaży i programów telewizyjnych)
- Ewa Wojciechowska (dziennikarka, ekspert od show-biznesu, autorka portalu ewawojciechowska.pl)
- Mariusz Czerkawski (najbardziej znany polski hokeista; wykładowca, komentator sportowy, uczestnik debat publicznych. Juror konkursów telewizyjnych, uczestnik programów rozrywkowych, grał w wielu filmach i serialach telewizyjnych)
- Jacek Kopczyński (aktor teatralny, filmowy i dubbingowy)

Nadzór nad Jury technicznym i degustacyjnym sprawował będzie Robert Wojnarowski – szef N31 restaurant & bar by Robert Sowa.

 

CIEKAWOSTKI Z DOTYCHCZASOWYCH EDYCJI KONKURSU

Do siedmiu edycji konkursu zgłosiło się prawie 280 chętnych, ale w finałach wystartowały tylko 84 osoby.

Degustacyjne jury gwiazd tworzyli: Agnieszka Popielewicz, Ewa Wachowicz, Zygmunt Chajzer, Maciej Nowak, Anna Ibisz, Tomasz Szczepanik (Pectus), Dominika Gawęda i Paweł Rurak Sokal (Blue Cafe), Marta Grycan, Mateusz Borek, Bożydar Iwanow, Roman Kołtoń, Ula Chincz, Anna Popek, Michał Olszański, Tomasz Iwan, Marcin Mroczek, Joanna Racewicz, Monika Jarosińska, reżyser Filip Bajon, Odeta Moro, Weronika Książkiewicz, Paulina Smaszcz-Kurzajewska, Anna Wendzikowska i Łukasz Zagrobelny.

W jury profesjonalistów zasiadali: Jerzy Pasikowski, Teo Vafidis, Wojciech Modest Amaro, Grzegorz Łapanowski, Józek Seeletso, Tomasz Jakubiak, Grzegorz Kazubski, Rafał Targosz, Marcin Budynek, Tomasz Borucki, Joanna Ochniak, Iwona Niemczewska, Liliana Filipiak, Kazimiera Staszel, Paweł Mieszała i Filip Schmidt.

Zmagania konkursowe obserwowali: Kurt Scheller, Karol Okrasa, Pascal Brodnicki, Carlos Gonzales-Tejera, Katarzyna Dowbor, Andrzej Strejlau i Piotr Adamczewski. Dwukrotnym gościem honorowym konkursu była Pani Jolanta Kwaśniewska.

Podczas konkursów zorganizowane zostały dwie akcje charytatywne, z których dochód przekazano fundacjom: „Porozumienie bez barier” (2012 rok) i „Sprzymierzeni z GROM” (2015).

Konkurs był obecny w wielu mediach, m.in.: Flesz, Gala, Party, Viva!, Playboy, TV Polsat, Pytanie na śniadanie, TVP Warszawa, Food Service, Poradnik Restauratora, Poland 100 Best Restaurants, NewsGastro.pl, Papaja.pl, Gastronomia na obcasach.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    AZgotuj

    Zazdroszczę jury :)

Dodaj komentarz