Aktualności Doradcy Smaku

original

Cykl Pieczenie z Robertem Sową: Stek z polędwicy wołowej

STEKI Z POLĘDWICY WOŁOWEJ Z GĘSIĄ WĄTRÓBKĄ PODANE Z SOSEM Z ZIELONEGO PIEPRZU I CZEKOLADY

 

Składniki dla 4 osób:

800 g polędwicy wołowej

100 g cebuli

200 g gęsiej wątróbki

50 g zielonego pieprzu Prymat

100 g czekolady

200 g sosu demi glace

Sól, pieprz, czosnek do smaku

50 g rozmarynu

100 ml oliwy z oliwek

50 ml koniaku

200 g kluseczków gnocchi 

1 mały pęczek rukoli

8 młodych marchewek

4 truskawki

kilka listków świeżej mięty do dekoracji

 

1 

 

Sposób przygotowania:

Polędwicę wołową oczyścić z błon, ze środkowej części wyciąć steki o wadze ok. 180 g i marynować przez ok. 6-8 godzin w oliwie, czosnku, rozmarynie i pieprzu. Po zamarynowaniu polędwicę zgrillować do uzyskania preferowanego stopnia wysmażenia (najlepiej medium), pod koniec grillowania mięso delikatnie osolić z obu stron. 

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklić na maśle, dodać zielony pieprz i koniak. Gdy alkohol odparuje dodać demi glace i czekoladę, sos doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować, cały czas mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Wątróbkę gęsią krótko usmażyć z obu stron na grillu, podawać zaraz po przygotowaniu.

Na talerze wylać sos czekoladowo-pieprzowy i ułożyć na nim steki. Na polędwicy umieścić plaster gęsiej wątróbki. Tak przygotowane steki podawać z gotowanymi jarzynami sezonowymi (szparagi, marchew, brokuły, kalafior) oraz włoskimi kluseczkami gnocchi z rukolą lub z ziemniakami puree. Całość udekorować cząstkami truskawek i świeżą miętą. 

 

1

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz