Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_74790088_s-kopia

Tarty, tartaletki i quiche, czyli jak kuchnia polska zaanektowała na nowo kuchnię francuską...

Kuchnia polska w ogromnej mierze opiera się na mącznych potrawach: kluskach, kopytkach, pierogach. Przełomem w ciastach na pewno było wielkie wejście pizzy w latach 90-tych. 

Och, jak to smakowało. Nieważne, że pizza była na cieście, które miało wysokość kilku centymetrów, ze zwykłą goudą i kiełbasą i niczym nie przypominających składników pizzy z amerykańskich filmów. Ale było to coś nowego, innego, światowego. Z czasem polska pizza stawała się coraz cieńsza, a stąd już niedaleko do... .

Tarta dobra na wszystko

 

Fenomen popularności pizzy w Polsce dał na pewno podwaliny do nowej kulinarnej miłości – tarty. Tarty i quiche to stosunkowo nowy „wynalazek” na polskim stole. Modę na tarty można łączyć z boomem kulinarnym, który zaczął się około sześciu lat temu. Nic już nie jest zbyt obce, trudne czy inne dla Polaków kochających gotować. Także tarty, które dają wiele swobody w kombinowaniu i łączeniu składników. To ich główny atut, dlatego też tak wielu połknęło „tartowego” bakcyla. Między innym dzięki modzie na tartę Polacy zaczęli jeść częściej szpinak. To właśnie tarta ze szpinakiem należy do jednych z najpopularniejszych w naszej kuchni.

Czy wiesz, że...

Placek szpinakowy lub tarta szpinakowa będą się lepiej prezentować, jeśli przed upieczeniem wierzch ciasta posypiemy płatkami migdałów, grubą solą lub ziarenkami sezamu.

 

Dobre na ciepło, jeszcze lepsze na zimno. Oczywiście świetne na słono i na słodko, zarówno na cieście kruchym, jak i francuskim, także tym gotowym, które znacząco skraca czas przyrządzenia domowej tarty. Z mięsem, łososiem, szpinakiem, a także w wersji wege – wszelkie opcje dozwolone. Te na słodko są równie różnorodne jak tarty wytrawne. 

Tarty są jednym z ulubionych dań na domowe spotkania towarzyskie. Są nie tylko smaczne, ale też efektowne, a przecież każdy lubi, kiedy jedzenie jest apetyczne, bo jak to się mówi - „jemy oczami”. Dlatego na tartach słodkich świetnie prezentują się kolorowe owoce, a tarty wytrawne zawsze można ożywić choćby dodatkiem rukoli na wierzchu.  

Warto pamiętać – aby tarta była bardzo krucha, zamiast mąki pszennej wykorzystajmy mąkę krupczatkę, która nadaje kruchości. 

 

Tarta na winie... czyli krótki kurs domowej ekonomii

Czyli co się nawinie w lodówce. Ten żart językowy oddaje doskonale wszechstronne możliwości tego dania. Można mieszać naprawdę wiele składników, wykorzystać różnorodne pozostałości, które znajdziemy w lodówce i nadać im nowe życie – kawałek pora, pomidora, pieczarki, resztki wędlin czy mięsa z obiadu, kawałek sera mogą posłużyć za bazę zupełnie nowego i pysznego dania.

Ekonomiczne myślenie w kuchni to nie powód do wstydu, wręcz przeciwnie, powoli dociera do wielu konsumentów świadomość, jak wiele jedzenie wyrzucamy. Dlatego też zanim bezmyślnie sprzątniemy lodówkę, może warto zastanowić się, czy przypadkiem nie możemy wyczarować pysznej tarty na kolację. 

Praktyczna porada:

Jeśli przygotowując ciasto, zrobicie go za dużo, nic straconego. Nie zmarnuje się – pozostałe ciasto wystarczy posypać parmezanem lub innym serem i upiec, aby otrzymać pyszną przekąskę.

 

Quiche lorraine, cóż to takiego?

To jedno z typowych dań kuchni francuskiej, pyszne, wysokokaloryczne, zatem pożywne, no i... proste.

Placek na wytrawnym kruchym cieście z dodatkiem mięsa, warzyw i sera zalany masą jajeczno-śmietanową nie ma prawa nie smakować.

 

Polecamy!

 

Szybka tarta czekoladowa z kiwi

Składniki:
2 opakowania dowolnych ciastek czekoladowych
100 g gorzkiej czekolady
600 g serka waniliowego
7 łyżek likieru kawowego
5 kiwi
20g żelatyny
100g powideł morelowych

           

Sposób przygotowania:

W garnuszku roztopić czekoladę i delikatnie ostudzić. Do miksera przełożyć ciastka, dodać do nich roztopioną czekoladę i zmiksować. Pastę przełożyć na formę do tarty. Namoczyć w zimnej wodzie żelatynę a następnie zagotować z likierem i ostudzić. Serek waniliowy połączyć z rozpuszczoną żelatyną i delikatnie wymieszać. Nałożyć na ciasto, układając na wierzchu obrane i pokrojone w plastry owoce kiwi. Całość posmarować rozpuszczonymi powidłami morelowymi. Gotową tartę przechowywać w lodówce.

 

Francuska tarta z łososiem

Składniki:
2 pomidory polskie
140 g pieczarek
30 g masła
200 g filetu łososia
150 ml mleka
100 ml śmietany 30%
4 jajka
50 g sera żółtego
Kilka Oliwek czarnych Smak
Kilka Pomidorów suszonych Smak
1/2 pęczka szczypiorku i koperku
Olej rzepakowy
Do smaku: Przyprawa do pizzy, Zioła prowansalskie, Sól morska, Pieprz kolorowy Prymat

Ciasto:
400 g mąki pszennej 
200 g masła
3 żółtka
1 jajko

Sposób przygotowania:

Ciasto: do wymienionych składników dodajemy Przyprawę do pizzy i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy na 10-15 min. Po wyjęciu rozwałkowujemy, układamy na blasze wyłożonej pergaminem i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy na ok. 15 min do piekarnika nagrzanego do 170̊C.

Pomidory kroimy w grube plastry (zostawiamy szypułki) i układamy na blasze wyłożonej pergaminem skropionym olejem. Posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wstawiamy na ok. 15 min do piekarnika nagrzanego do 170̊C (razem z ciastem). Pieczarki dzielimy na ćwiartki i zrumieniamy na patelni z rozgrzanym masłem. Posypujemy solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojonego w drobne kawałki łososia i od razu wyłączamy ogień. W misce mieszamy mleko, śmietanę, jajka, sól oraz pieprz. Mieszamy. Dodajemy łososia z pieczarkami oraz starty ser.

Na upieczone ciasto wylewamy śmietanę, posypujemy oliwkami oraz paskami suszonych pomidorów. Na wierzch wykładamy upieczone pomidory. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150̊C na ok. 20 minut. Po upieczeniu posypujemy szczypiorkiem, koperkiem oraz świeżo mielonym pieprzem.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Tarta z grzybami leśnymi, sałatą rukola
i pomidorami kokajlowymi

Składniki dla 4 osób:
250 g ugotowanych borowików
250 g ugotowanych kurek
250 g ugotowanych podgrzybków
3 pokrojone w kostkę szalotki
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
½ pęczka koperku
½ pęczka natki pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
Sól czosnkowa, Tymianek, Pieprz czarny mielony, Gałka muszkatołowa, Chili pieprz cayenne Prymat do smaku
1 ½ szklanki śmietany kremówki
3 jajka
ok. 5 łyżek tartego parmezanu do zagęszczenia

Ciasto:
500 g mąki
2 jajka
200 g masła
2 łyżki śmietany
3 łyżki zimnej wody
Sól

Rukola
Pomidory koktajlowe
Orzeszki piniowe
1 opakowanie Sos włoski z bazylią i oregano Prymat

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, posiekane masło, jajko i śmietanę, całość dokładnie zagniatać stopniowo dodając wodę. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Grzyby podsmażyć na oliwie i maśle z czosnkiem i cebulą. Po 15 minutach dodać koperek i natkę, a następnie całość doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować, przełożyć do nasmarowanych tłuszczem metalowych foremek do tart, ponakłuwać widelcem i piec przez ok. 15 minut w temperaturze 200ºC. Na upieczone tarty nałożyć aromatyczne grzyby, zalać jajkiem połączonym ze śmietaną, parmezanem i gałką muszkatołową. Całość piec około 20-30 minut w temperaturze 200ºC. Ciepłe tarty podawać z sałatką z rukoli, pomidorów koktajlowych i orzeszków pinii z sosem włoskim Prymat przygotowanym zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu.

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    same pyszności : )
  • 0
    dsc_1830
    Opublikowano

    norweska20

    cały mój świat- uwielbiam tarty ...

Dodaj komentarz