Aktualności Doradcy Smaku

mpn_odc_29_fot_maciejpiorko-48

Mój przepis na…: Zapiekany halibut w sosie chrzanowym, odc. 25

Mięso halibuta jest białe, bardzo delikatne i soczyste. Jeśli planujemy rybny obiad lub kolację, warto zdecydować się właśnie na ten gatunek. Jest nie tylko zdrowy, ale przede wszystkim wyróżnia się smakiem, a jego obecność na stole gwarantuje wykwintny charakter posiłku.

Często z kilku prostych składników powstaje bardzo interesujące połączenie. Doskonały gatunek ryby sam w sobie zapewnia świetny smak. Dlatego w przypadku halibuta warto postawić na marynatę złożoną jedynie z musztardy delikatesowej, oleju rzepakowego oraz pieprzu cytrynowego. Ryba nie potrzebuje także długiego „leżakowania” w marynacie, a zaledwie chwilę, gdyż smaki szybko się z nią przenikają. Kawałki halibuta zapiekamy z ugotowanymi ziemniakami posypanymi gałką muszkatołową oraz sosem na bazie chrzanu i wytrawnego wina doprawiony świetnie komponującymi się przyprawami. 

halibut

Składniki dla 4 osób:
8 x 80 g filetu z halibuta
8 ugotowanych ziemniaków
Olej rzepakowy
Gałka muszkatołowa mielona Prymat


Marynata:
½ szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat
Pieprz cytrynowy Prymat


Sos:
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki masła
3 cebule
3 ząbki czosnku
½ szklanki wytrawnego białego wina
1 l śmietany kremówki
1 słoik tartego chrzanu Smak
Papryka słodka mielona Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Sól morska Prymat

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy marynatę: łączymy olej z musztardą i doprawiamy do smaku pieprzem cytrynowym. Halibuta obtaczamy w marynacie halibuta (przed marynowaniem możemy namoczyć rybę w mleku) i odstawiamy na chwilę.

Przygotowujemy sos: cebulę kroimy w kostkę, ząbki czosnku szatkujemy. Cebulę i czosnek wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i odrobiną masła. Doprawiamy do smaku solą morską, białym pieprzem i papryką słodką. Wlewamy wino oraz śmietanę. Po chwili dodajemy 2 łyżki chrzanu tartego.

Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim filety halibuta (najpierw od strony skóry). Smażymy kilka minut z każdej strony. W trakcie smażenia możemy dodać odrobinę masła do smaku.

Do naczynia żaroodpornego wlewamy połowę przygotowanego sosu. Ziemniaki kroimy w grube plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki posypujemy gałką muszkatołową i zalewamy pozostałą częścią sosu. Na ziemniakach układamy halibuta. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 10 minut.

Halibuta wraz z ziemniaczkami przekładamy na talerze i polewamy sosem chrzanowym. Danie możemy udekorować natką pietruszki.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    bardzo smaczna rybka :)

Dodaj komentarz