Aktualności Doradcy Smaku

mpn_odc_24_fot_maciejpiorko-9468

Mój przepis na…: Zapiekane filety z indyka po góralsku, odc. 24

Miód, musztarda i idealnie skomponowane przyprawy to przepis na genialną marynatę do drobiowego mięsa. Jeśli stale przyrządzacie kurczaka, warto przełamać rutynę i sięgnąć po inną odmianę drobiu – mianowicie indyka. Odpowiednio zamarynowany i zapieczony z górskim oscypkiem będzie smakował wybitnie. Koniecznie sprawdźcie przepis z programu.

Indyk należy do chudych i czystych mięs i naprawdę warto nim czasem zastąpić popularnego kurczaka. W przyrządzaniu raczej nie sprawia kłopotu, lecz czasami nieodpowiednio potraktowany – bywa zbyt suchy. Tym razem na warsztat wziął go Robert Sowa, a to gwarantuje, że danie na pewno okaże się sukcesem. Smakowita marynata na bazie musztardy i miodu oraz późniejsza obróbka termiczna, czyli zapieczenie go wraz z aromatycznymi soczystymi i pełnymi smaku warzywami oraz oscypkiem zagwarantuje wyjątkowy efekt. Ucieszy się rodzina, przyjaciele, ukochana osoba, a nawet dzieci. To przepis, który na pewno polubicie i będziecie jeszcze nie raz do niego powracać.

Składniki dla 4 osób:
4 x 120 g piersi z indyka
Mąka do oprószenia indyka
4 łyżki oleju rzepakowego
1 czerwona cebula
3 pomidory
1 łyżka Kaparów Smak
200 g tartego wędzonego oscypka
Chrzan żurawinowy Smak

Marynata:
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka miodu wielokwiatowego
2 łyżki Musztardy kremskiej Prymat
Przyprawa do mięs Prymat

Sposób przygotowania:

W misce łączymy olej, miód, musztardę i doprawiamy do smaku przyprawą do mięs.

Pierś z indyka kroimy na 4 plastry, przekładamy do marynaty i odstawiamy na chwilę do lodówki. Następnie obtaczamy w mące i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Cebulę kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Pozostały miąższ z pomidorów kroimy w kostkę.

Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy cebulę, pomidory i posiekane kapary. W trakcie smażenia doprawiamy do smaku solą morską.

W naczyniu żaroodpornym układamy przesmażone mięso, przekładamy pomidory z cebulą, posypujemy oregano oraz startym oscypkiem. Naczynie przykrywamy i zapiekamy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Danie podajemy z chrzanem z żurawiną. Możemy je udekorować listkami bazylii.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    p41-2
    Opublikowano

    Futka

    Często robię podobną marynatę - jest świetna :) Danie prezentuje się wyśmienicie :)
  • 0
    sam_5124_fit-800-600
    Opublikowano

    Maridka19

    Doradco a czy zamiast chrzanu żurawinowego można go zastąpić domowym chrzanem ? Na rodzinne domowe smaki :) Pysznie się prezentuje :)
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    @Maridka, oczywiście zawsze możesz eksperymentować w kuchni :) Chrzan żurawinowy ma lekko słodką nutę, natomiast chrzan tarty będzie po prostu bez smaku żurawiny, będzie miał też bardziej intensywny, chrzanowy smak.

Dodaj komentarz