Aktualności Doradcy Smaku

kremzpieczonejpietruszki

Mój przepis na…: Zupa krem z pieczonej pietruszki z owczym serem, odc. 23

Są tacy, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez zupy – w formie tzw. pierwszego dania. Dla niektórych natomiast zupa wystarczy za cały obiad. Jednych i drugich zachwyci propozycja zupy krem, na którą złożą się polskie smaki – pietruszka, jabłka oraz miód lipowy.

Bazą dla zupy są zapieczone razem w naczyniu żaroodpornym jabłka, pietruszka z dodatkiem miodu lipowego oraz oleju z suszonych pomidorów. Obowiązkowym dodatkiem i jednocześnie przyprawą, która komponuje się tak dobrze jak żadna inna, jest lubczyk. To on wzmacnia i jednocześnie wydobywa aromat z pozostałych składników. Zwieńczeniem całości, a jednocześnie celnym kontrapunktem jest dodatek sera owczego oraz świeżej natki pietruszki. Pyszna, sycąca i prawdziwie polska potrawa.

 

Składniki dla 4 osób:
300 g pietruszki (korzeń)
300 g pokrojonych w ćwiartki jabłek bez gniazd nasiennych
1 łyżka miodu lipowego
1 l Rosołu warzywnego Kucharek
1 szklanka śmietany kremówki
Czosnek staropolski Prymat
Pieprz biały Prymat
Lubczyk Prymat
Sól morska Prymat w młynku
100 g startego sera owczego
Natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Pietruszki obieramy i kroimy z mniejsze plasterki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy z nich gniazda nasienne i układamy je na pietruszce. Dodajemy 2 łyżki miodu, 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów. Doprawiamy do smaku pieprzem biały, czosnkiem staropolskim i mieszamy. Pieczemy do czasu, aż pietruszka będzie miękka – przez ok. 1 h w piekarniku rozgrzanym do 180°C

Do dużego garnka wlewamy 1 l wody i jak będzie zagotowana, dodajemy 2 kostki rosołu warzywnego. Następnie dodajemy upieczone jabłka i pietruszkę i gotujemy chwilę razem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość rosołu i przelewamy do garnka wraz z sokiem powstałym w trakcie pieczenia. Doprawiamy do smaku lubczykiem.

Zupę miksujemy, zabielamy ją śmietaną i ponownie miksujemy. Pod koniec ponownie doprawiamy do smaku pieprzem białym. Zupę przelewamy do misek i posypujemy startym serem owczym i natką pietruszki. Na wierzch układamy po 1 pomidorze suszonym i skrapiamy oliwą z pomidorów.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    sam_5124_fit-800-600
    Opublikowano

    Maridka19

    Ostatnio kremy u mnie często królują . A co najważniejsze to wolą krem niż normalną zupkę :)

Dodaj komentarz