Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_91852245_m

Wiosenny łyk zdrowia

Najedzeni? Zapewne! Po Świętach Wielkanocnych, które obfitowały w pyszne mięsa, aromatyczne kiełbasy, zawiesiste żury, kolorowe mazurki, słodkie baby, wielu z nas podejmuje wiosenne postanawianie poprawy, czyli dieta i sport lub też... sport i dieta.

Wiosenne postanowienia

Jak Wielkanoc to wiosna, a nic tak nie motywuje do działania jak dłuższy dzień, coraz wyższa temperatura oraz słońce. Zaraz zrzucimy ciężkie płaszcze i czapki, które niejednokrotnie skrywają zimowe „zapasy” w postaci nadliczbowych kilogramów. Dlatego też siłownie przeżywają prawdziwe oblężenia i notują największe obroty w ciągu roku, a zdrowa żywność jest na topie. W gazetach pojawiają się diety cud, które wiele obiecują. A życie życiem. Zapał często okazuje się słomiany, bo zmiana stylu życia o 100% jest niezwykle trudną, jeśli niemożliwą. Obietnice skuteczności ostrego detoksu czy treningi w stylu J.I Gane są często bez pokrycia.

Smak smoothie

Jak zwykle warto postawić na umiar, choć to brzmi banalnie, to podświadomie każdy o tym wie. Oczywiście coś od siebie trzeba dać - postawić na ruch, z diety zabrać trochę tego, co słodkie i tłuste, a zastąpić warzywami i owocami, których cały czas jemy za mało. Coraz większa świadomość konsumencka i zainteresowanie zdrową żywnością objawiło się w modzie na smoothie czy koktajle warzywne. Jeszcze kilka latem temu zarezerwowane one były dla modelek i sportowców, dziś coraz częściej pojawiają się jako zdrowe drugie śniadanie czy lekka kolacja. To na pewno dobra przekąska, nie tylko zdrowa, ale też smaczna.

Choć detoks na sokach warzywnych należy do jednych z najpopularniejszych i prawdopodobnie nie zaszkodzi, to na pewno szybko zniechęci do picia smoothie. Lepiej dodać taką porcję warzyw do codziennego menu lub choćby 3 razy w tygodniu, aby było mniej kalorycznie, zdrowiej, a do tego smacznie. 

Dlaczego smoothie a nie sok?

Smootie to zblendowane warzywa z dodatkiem soku lub kefiru. Dzięki takiemu sposobowi przyrządzania zachowujemy cenny błonnik – regulator trawienia. W procesie wyciskania soku błonnik zostaje odrzucony, zatem sok nie daje uczucia sytości. Dlatego też smoothie wygrywa w starciu z sokiem bezapelacyjnie.

 

Warto wiedzieć, że... coraz częściej pojawiają się gotowe mieszanki do smoothie – trochę jarmużu, szpinaku, buraka lub marchewki – idealne na 3-4 porcje, zatem doskonałe.

 

Warzywa do smoothie:

  • jarmuż – polskie super food
  • szpinak – źródło żelaza
  • botwina – ja wyżej
  • marchew – beta karoten poprawia koloryt cery
  • natka pietruszki – mnóstwo witaminy C
  • ogórek – mało kalorii i orzeźwiający smak
  • koper włoski – dobry na trawienie, anyżowy w smaku

 

Świetnym uzupełnieniem smaku także są:

  • kiwi – wyrazisty smak
  • banan – dawka węglowodanów, np. przed treningiem
  • jabłko lub sok jabłkowy – każdy lubi
  • morele/brzoskwinie – dodadzą słodyczy i aromatu
  • cytrusy – kwaśny smak orzeźwia
  • owoce sezonowe np. truskawki

 

Czym przyprawiać smoothie?

  • Sól morska – odrobina dla smaku
  • Pieprz czarny mielony – zaostrzy
  • Kurkuma – samo zdrowie
  • Imbir – egzotycznie i pikantnie
  • Chili – zaostrzy i poprawi przemianę materii

  

Koktajl jogurtowy z ogórkiem i owocami 

Składniki:

  • 1 świeży ogórek
  • 2 morele
  • 1 brzoskwinia
  • 1 gruszka
  • szczypta stewii do smaku
  • 400 g odtłuszczonego niesłodzonego jogurtu

Sposób przygotowania:

Ogórka i owoce umyć, obrać i pokroić na kawałki, dodać jogurt i stewię do smaku. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Koktajl podawać schłodzony, dekorując listkiem mięty lub melisy. 

 

Wiosenny koktajl z botwinki

Składniki na 4 porcje:

  • 500 ml soku z buraków
  • 80 ml soku cytrynowego
  • 4 pokrojone jabłka bez skóry i gniazd nasiennych
  • 1 pęczek botwinki
  • sól, pieprz do smaku
  • liście botwinki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Koktajl podawać w wysokich szklankach udekorowany listkami botwinki

Fotolia_65538489_S

 

Koktajl szpinakowo-jabłkowy z koprem włoskim

Składniki na 4 porcje:

  • 800 g szpinaku
  • 800 g kopru włoskiego
  • 4 jabłko
  • 80 ml soku z cytryny
  • Cząstki jabłka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wycisnąć sok ze szpinaku, kopru włoskiego i jabłka, dodać sok z cytryny. Przelać do szklanek i każdy koktajl udekorować cząstką jabłka.

Fotolia_95372952_S 2

 

Koktajl pomidorowy ze świeżą kolendrą i selerem naciowym

Składniki dla 4 osób:

  • 4 świeże pokrojone w kostkę pomidory bez skóry i pestek
  • 1 pokrojony w kostkę świeży ogórek bez skóry i pestek
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml soku pomidorowego bez dodatku cukru i soli (sprawdzić na opakowaniu)
  • Sól, pieprz czarny mielony, chili do smaku
  • Sok z 1 limonki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Gałązki selera naciowego do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki chłodniku, z wyjątkiem kolendry i selera naciowego, dokładnie zmiksować, doprawić do smaku przyprawami i świeżo siekaną kolendrą. Podawać jako orzeźwiający, pożywny  napój z selerem naciowym.

Komentarze

  • 0
    sam_5124_fit-800-600
    Opublikowano

    Maridka19

    Najlepsze koktajle są ze szpinaku :)
  • 0
    p41-2
    Opublikowano

    Futka

    Pysznie i zdrowo - uwielbiam takie koktajle :)
  • 0
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    Wspaniałe koktajle ,u mnie dzisiaj króluje burak :)

Dodaj komentarz