Aktualności Doradcy Smaku

15_013

Doradca Smaku IV: Francuska tarta z łososiem, odc. 17

Wraz z nadejściem wiosny naturalnie mamy ochotę na coś lżejszego i kolorowego. Dlatego też dzisiejsza propozycja to pyszna francuska tarta z dodatkiem łososia, pieczarek, pomidorów suszonych oraz czarnych oliwek. W prosty i szybki sposób na naszym talerzu zagości śródziemnomorski klimat, do którego będziemy chcieli powracać.

Bazą dla naszej tarty będzie ciasto z dodatkiem Przyprawy do pizzy, którą tym razem nie będziemy posypywać potrawy, tylko nietypowo dosypiemy do jej spodu. Kawałek smakowitej tarty może stanowić szybką przekąskę lub kompletny obiad czy kolację. Możemy szybko przygotować do niej lekką sałatkę ze świeżych warzyw. Tarta sprawdzi się świetnie jako lunch do pracy. Przysmak, który kupić możemy w każdej francuskiej piekarni, już dzisiaj możemy przygotować z powodzeniem we własnej kuchni. Polecamy, smacznego.

tartafrancuska

2 pomidory polskie
Zioła prowansalskie Prymat
140 g pieczarek
30 g masła
200 g filetu łososia
150 ml mleka
100 ml śmietany 30 %
4 jajka
50 g sera żółtego typu edam
Oliwki czarne Smak
Pomidory suszone Smak
Olej rzepakowy
1/2 pęczka szczypiorku i koperku
Do smaku: Sól morska, Pieprz kolorowy Prymat

Ciasto
400 g mąki pszennej
200 g masła
4 jajka
Przyprawa do pizzy Prymat

Ciasto: z mąki, masła, 3 żółtka, 1 całego jajka, szczypty soli oraz Przyprawy do pizzy zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 10-15 min do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy, układamy na blasze wyłożonej pergaminem i smarujemy rozkłóconym jajkiem.

Pomidory kroimy w grube plastry (zostawiamy szypułki) i układamy na drugiej blasze wyłożonej pergaminem skropionym olejem. Posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Obydwie blachy wstawiamy na 15 min do piekarnika o nagrzanego do 170̊C. Pieczarki dzielimy na ćwiartki i zrumieniamy na patelni z rozgrzanym masłem. Posypujemy solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojonego w drobne kawałki łososia i od razu wyłączamy ogień. Do miski wlewamy mleko, śmietanę, dodajemy jajka, sól oraz pieprz. Mieszamy. Dodajemy łososia  z pieczarkami oraz starty ser.

Na upieczone ciasto wylewamy śmietanę, posypujemy oliwkami oraz paskami suszonych pomidorów. Na wierzch wykładamy upieczone pomidory. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150̊C na ok. 20 minut. Po upieczeniu posypujemy szczypiorkiem, koperkiem oraz świeżo mielonym pieprzem. Możemy ozdobić olejem koprowym (łączymy olej z pęczkiem koperku, podgrzewamy, po czym miksujemy i przecedzamy).

 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    sam_5124_fit-800-600
    Opublikowano

    Maridka19

    A dziś myślałam o zrobieniu wytrawnej tarty i szukałam inspiracji :) Pyszny dzisiejszy odcinek :)
  • 0
    p41-2
    Opublikowano

    Futka

    Pyszna tarta - konieczna do wypróbowania :) Wszystko mam :) Czy edam mogę zastąpić parmezanem?
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    @Futka, to dwa różne rodzaje sera, więc pewnie smak będzie nieco inny. Co nie znaczy, że nie możesz zrobić małego eksperymentu. Daj znać, jak smakowało.
  • 0
    p41-2
    Opublikowano

    Futka

    Mam już edam :D Parmezan ma inną konsystencję i smak. Na początek zrobię dokładnie tak, jak w przepisie :) Pozdrawiam :)
  • 0
    sam_5124_fit-800-600
    Opublikowano

    Maridka19

    Tarta została dzisiaj zrobiona według przepisu . Wyszła znakomicie i do tego była bardzo pyszna.
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    @Maridka19. cieszymy się, że przepis się przydał, a Tobie smakowało :)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    PRAWIE się udało :( prawie, bo boki ciasta przy podpiekaniu mi "spłynęły" ;(, ale ogólnie w smaku to ok

Dodaj komentarz