Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_62380175_s

Pachnąca Wielkanoc

Każdy z nas nosi w sobie jakieś dobre wspomnienie związane z czasem Wielkanocy. Smak, zapach, wspólne chwile spędzone przy wielkanocnym stole. Niezależnie od  regionu Polski Wielkanoc wszystkim nam kojarzy się z faszerowanymi jajkami, żurkiem, białą kiełbasą, pasztetem, babkami czy kruchymi mazurkami. Do przepisów na wielkanocne przysmaki nie podchodzimy jednak tak rygorystycznie jak chociażby do tych wigilijnych. I nie ma w tym nic złego. Może warto czasem, pamiętając i szanując tradycję, wyczarować na stole Wielkanoc, która pachnie nadal znajomo, ale jednak nieco inaczej i intrygująco.

Uroczyste wielkanocne śniadanie powinno być pełne kolorów, świeżości i zachęcać nas, by przerodziło się w całodzienną, pełną radości biesiadę. A gdyby tak tradycyjne jajka w majonezie zastąpić jajkami z sosem jogurtowo-ziołowym? Słoneczne żółtka i soczysta zieleń sosu będą ozdobą każdego półmiska. Do pojemnika blendera wlewamy gęsty jogurt naturalny i pełną garść listków bazylii. Miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Do garnka z ciepłą wodą wkładamy jajka, przykrywamy i stawiamy na dużym ogniu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 4 i ½ minuty. Po upływie tego czasu garnek natychmiast zdejmujemy z ognia i zalewamy zimną wodą. Po ostudzeniu jajka wyjmujemy i obieramy. Warto użyć wysokiej jakości jajek od kur z chowu wolnowybiegowego, takich jak od Kurki Wolnej. Ugotowane, obrane i przekrojone na pół jajka układamy na półmisku na listkach roszponki i rukoli, polewamy sosem i podajemy ze świeżym, domowym pieczywem. Piękno w prostocie.

Pomysł na jajko

A może połączyć jajko i awokado i podać jajka nadziewane awokado i szczypiorkiem, z odrobiną czosnku, cebulki i majonezu?  Jajka gotujemy jak w poprzednim przepisie. Wycinamy mniej więcej 1/3 części jajka, robiąc nacięcie od góry, po ukosie tak, aby powstała rynienka. Wyciętą część siekamy w kostkę. Pozostałą łódeczkę zachowujemy do wypełnienia.Czosnek i cebulkę posypujemy solą. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, wyjmujemy miąższ i kroimy go w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.W salaterce delikatnie mieszamy wycięte i posiekane jajka, czosnek, cebulkę, awokado, majonez i szczypiorek. Farsz nakładamy w wycięte części jajek, tak aby zmieściło się go jak najwięcej. Jajka układamy na półmisku. Skrapiamy oliwą z oliwek i podajemy z pieczywem czosnkowym.

A może w tym roku barszcz biały?

Co roku ten sam żurek z białą kiełbasą? Może tym razem warto przygotować biały barszcz ugotowany na wywarze wołowym, z dodatkiem wędzonej i białej kiełbasy, zabielony śmietanką kremówką, bez zakwasu, delikatnie doprawiony chrzanem i suszonym majerankiem. Wołowinę gotujemy w osolonej wodzie pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy boczek, podziurkowaną widelcem białą kiełbasę, marchewkę, pietruszkę, pora, selera i gotujemy dalej pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 20 minut.Na około 5 minut przed końcem gotowania dodajemy opieczoną cebulę, wędzoną kiełbasę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek, otręby pszenne, chrzan i ocet balsamiczny.Całość zaprawiamy śmietanką wymieszaną z łyżką mąki. Delikatnie zagotowujemy i podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojoną w plasterki białą kiełbasą.

Biała kiełbasa nieco inaczej

Brak pomysłu na białą kiełbasę? Już nie. Nawet największych tradycjonalistów zachwyci biała surowa kiełbasa pieczona z dodatkiem białej fasoli, czosnku i cebuli. Na 24 godziny przed pieczeniem płuczemy fasolę, wkładamy ją do garnka, zalewamy zimną wodą i odstawiamy. W dniu pieczenia piekarnik nagrzewamy do 140 stopni C. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy kilka minut na patelni. Przekładamy na talerz, a na wytopionym tłuszczu dokładnie obsmażamy kiełbasę. W międzyczasie w grubsze piórka kroimy cebulę, czosnek obieramy i rozgniatamy nożem.W garnku (przystosowanym do zapiekania) rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek, solimy i podsmażamy do zeszklenia. Do garnka wlewamy białe wino i zagotowujemy je. Dodajemy część wody z moczenia fasoli i ponownie zagotowujemy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sos sojowy, majeranek, zmielony czarny pieprz i dokładnie mieszamy. Dodajemy boczek, kiełbasę, fasolę i delikatnie mieszamy, pilnując, żeby wierzch kiełbasy nieco wystawał nad powierzchnię sosu.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy pod przykryciem 90 minut,a potem kolejne 60 minut bez przykrycia. Podajemy z pieczywem i  podsmażoną na maśle szałwią.

Ciasta i inne pachnące słodkości

Wielkanoc to nie tylko jajka, żurki i kiełbasa. Na świątecznym stole na pewno nie może zabraknąć babek, babeczek, paschy, mazurków czy serników. Babka, która rozpływa się w ustach, jest lekka jak puch i jednocześnie jest w 100% bezglutenowa? Oczywiście! Formę na babkę z kominem smarujemy masłem i oprószamy drobno zmielonymi migdałami bez skórki. Jajka ubijamy przez kilka minut na jasną, bardzo puszystą masę. Stopniowo po łyżce dodajemy cukier i dalej ubijamy. Masa powinna co najmniej podwoić objętość. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Dodajemy otartą skórkę z pomarańczy lub ekstrakt migdałowy i mieszamy. Masło roztapiamy w garnuszku i wrzące wlewamy do ciasta. Miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej formy. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez około 50-60 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Spróbujmy sernika na zimno!

Na hasło świąteczny sernik przychodzi nam zwykle na myśl sernik krakowski, wiedeński albo otulony kakaowym ciastem sernik królewski. A gdyby tak tym razem przygotować sernik na zimno? Na przykład lekki sernik truskawkowy w kolorze eleganckiego pudrowego różu.  Błyskawiczny i łatwy do przygotowania ozdobi każdy wielkanocny, wiosenny stół. Masa to połączenie zmielonego twarogu, musu truskawkowego i bitej śmietany, która dodaje deserowi puszystości. Dno tortownicy wykładamy dokładnie rozdrobnionymi ciastkami pełnoziarnistymi wymieszanymi z roztopionym masłem, ugniatamy i dokładnie uklepujemy.Twaróg miksujemy z mascarpone, cukrem, wanilią i likierem kokosowym do połączenia się składników. Galaretkę i dodatkową żelatynę wsypujemy do wrzącej wody (połowa ilości wody z przepisu podanego na opakowaniu galaretki), dokładnie rozpuszczamy a następnie studzimy.Rozmrożone truskawki miksujemy blenderem na mus, dodajemy do galaretki i mieszamy.Zimną śmietanę ubijamy na idealnie sztywną pianę, dodajemy masę serową, mus truskawkowy i wszystko miksujemy na jednolitą masę na małych obrotach miksera.Masę wylewamy na spód z ciastek i wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny.Podajemy udekorowany sosem truskawkowym albo roztopioną białą czekoladą.

Wesołego Alleluja!

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    smaczne propozycje, a ten sernik na zimno musi być pyszny :)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Na pewno jest bardzo dobre!

Dodaj komentarz