Aktualności Doradcy Smaku

5

Mój przepis na…: Fasola z grzybami i wiejską kiełbasą, odc. 18

Chcecie przygotować sycące i treściwe danie dla swoich mężczyzn? Robert Sowa proponuje fasolę z grzybami i wiejską kiełbasą, która z pewnością zadowoli gusta najbardziej wymagających smakoszy. Zobaczcie przepis!

Aby przygotować to danie, potrzebujemy trzech głównych składników. Fasolę – wcześniej namoczoną w wodzie i ugotowaną, aby była miękka, grzyby – najlepiej boczniaka – dla smaku przysmażonego na patelni i doprawionego solą i pieprzem oraz wiejską kiełbasę – niezwykle aromatyczną i pyszną.

Taka potrawa będzie poniekąd bardziej wyszukaną alternatywą dla często przygotowywanej kiełbasy z patelni albo z wody. Dodatkowo jej smak zostanie wzmocniony cebulą, czosnkiem, musztardą i obowiązkowo dodanymi pomidorami pelati, które sprawią, że danie nabierze apetycznego wyglądu. Aby całość miała intensywny aromat należy dodać rozmaryn oraz majeranek – im bardziej rozetrzemy go w palcach, tym dokładniej potrawa nim przejdzie.

W tak prosty i szybki sposób można przygotować sycące i treściwe danie a’la myśliwskie.

fasola

Składniki dla 4 osób:
2 cebule
3 ząbki czosnku
200 g wiejskiej kiełbasy
2 łyżki Musztardy sarepskiej Prymat
400 g namoczonej i ugotowanej fasoli
200 g boczniaków
½ szklanki wytrawnego białego wina
500 ml Rosołu z kury Kucharek
1 puszka pomidorów pelati
1 pęczek natki pietruszki
Papryka ostra mielona Prymat
Rozmaryn Prymat
Majeranek otarty Prymat
Pieprz czarny Prymat
Sól morska Prymat
Olej rzepakowy

Sposób przygotowania:
Przygotowujemy składniki. Cebule kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, a kiełbasę wiejską w plasterki i wszystko podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. W trakcie smażenia posypujemy solą i pieprzem. Gdy składniki lekko się przyrumienią dodajemy musztardę. Dokładnie mieszamy i zalewamy rosołem. Po chwili dodajemy fasolę, szczyptę ostrej papryki i pomidory pelati. Na koniec wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Na drugiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i układamy na nim boczniaki i posypujemy solą i pieprzem. Gdy boczniaki się przyrumienią, przekładamy je do fasoli. Całość przyprawiamy rozmarynem i roztartym w dłoniach majerankiem. Chwilę gotujemy. Na koniec zalewamy winem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ciemnym wiejskim chlebem.

 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz