Aktualności Doradcy Smaku

5

Mój przepis na…: Pierś z kaczki po myśliwsku, odc. 17

Drób to jedno z bardziej popularnych rodzajów mięs. Głównie wybieramy mięso z kurczaka lub indyka. Jednak równie pyszną propozycją jest kaczka, którą można w prosty i szybki sposób przygotować. Robert Sowa radzi, jak przyrządzić pierś z kaczki po myśliwsku!

Jeśli szukacie pomysłu na wykwintne danie, warto wybrać pierś z kaczki. Można przygotować ją dosłownie w kilka chwil, ponieważ jest prosta i nieskomplikowana. Aby jednak wyszła soczysta i delikatna, należy pamiętać o tym, aby przed smażeniem ponacinać jej skórę. Czas pieczenia piersi z kaczki w piekarniku to w zależności od piekarnika i ilości mięsa około 20-25 minut, w temperaturze 180°C.

Pierś z kaczki doskonale komponuje się ze śliwkami, które nadają jej wyjątkowy charakter. Nie bez znaczenia pozostaje też wybór składników do marynaty. Obowiązkowo olej rzepakowy, musztarda rosyjska, miód i Przyprawa do drobiu po myśliwsku – nadadzą mięsu niesamowity aromat. Tak przygotowana kaczka będzie idealna jako propozycja na codzienny obiad, jak też bardziej uroczysty.

piers z kaczki

Składniki dla 4 osób:
4 piersi z kaczki ze skórą
Marynata:
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka musztardy rosyjskiej Prymat
1 łyżka miodu wielokwiatowego
2 łyżki Przyprawy do drobiu po myśliwsku Prymat
Duszone śliwki:
2 łyżki masła
2 łyżki oleju rzepakowego
600 g pokrojonych świeżych śliwek bez pestek <mogą być mrożone>
500 ml wytrawnego czerwonego wina
3 łyżki miodu wielokwiatowego
Laska wanilii Prymat
Przyprawa do grzanego piwa i wina Prymat

 

Sposób przygotowania:
Marynata: wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Piersi z kaczki nacinamy ukośnie od strony skóry i dokładnie obtaczamy w marynacie. Następnie przekładamy na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażenie rozpoczynamy od strony skóry, aby wysmażyć tłuszcz. Gdy skórka się zrumieni odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 2 minuty. Następnie przekładamy mięso na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C. Duszone śliwki: na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu ze smażenia piersi z kaczki, dodajemy masło i olej i przekładamy przekrojone na pół i pozbawione pestek śliwki. Po chwili dodajemy miód, ziarna z laski wanilii oraz Przyprawę do grzanego wina i piwa. Całość mieszamy i dusimy aż śliwki będą miękkie. Następnie dolewamy wino i odparowujemy. Jeśli sos będzie za rzadki, możemy zagęścić go mąką ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą. Po wyjęciu z piekarnika kaczkę układamy na desce i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie kroimy w cienkie plastry. Podajemy na duszonych śliwkach.

Zapraszamy do oglądania programu "Mój przepis na..." codziennie od poniedziałku do piątku, o godz. 17.55, w telewizji POLSAT.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz