Aktualności Doradcy Smaku

5

Mój przepis na…: Wątróbka drobiowa z pieczarkami w śmietanie, odc. 16

Podroby w kuchni staropolskiej zajmowały czołowe miejsce. Chociaż przez chwilę straciły swoją popularność, to obecnie znów przeżywają prawdziwy renesans. Dlatego warto od czasu do czasu się w nich rozsmakować, przygotowując na rozmaite sposoby. Robert Sowa zdradza swój pomysł na kruchą, delikatną i pyszną wątróbkę pieczoną!

Wątróbka drobiowa to z pewnością jeden z bardziej popularnych rodzajów podrobów. Można przygotowywać ją na kilka sposobów – chociaż najczęściej podawana jest na talerzu w towarzystwie smażonej cebulki. Robert Sowa zdradza jednak przepis, który pozwoli przygotować ją nieco inaczej. W charakterze dodatków idealnie komponują się z wątróbką jabłka- najlepiej szara reneta, pieczarki, a do dekoracji koniecznie należy użyć chrzanu żurawinowego i mizuny, czyli zioła, którego smak jest podobny do szczawiu i rzodkiewki.

Aby wątróbka drobiowa doskonale smakowała wcale nie należy jej wcześniej marynować. Wystarczy jedynie pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze zawsze warto namoczyć wątróbkę przed smażeniem w mleku. Prosty zabieg, ale sprawi, że mięso nie będzie gorzkie w smaku, tylko delikatne i kruche. Co więcej wątróbkę najlepiej solić pod sam koniec jej przyrządzania. Tak przygotowane danie będzie smaczne i wyjątkowe!

Pamiętaj! Majeranek idealnie współgra z drobiową wątróbką.

watrobka drobiowa.[1]

Składniki dla 4 osób:
2 cebule
400 g pieczarek
1 winne jabłko
500 g wątróbki drobiowej
10 g mąki pszennej
200 ml śmietany kremówki
Chrzan z żurawiną
½ pęczka koperku lub kilka listków mizuny
Papryka słodka mielona Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sól ziołowa Prymat
Majeranek otarty Prymat
Olej rzepakowy

Sposób przygotowania:
Cebule kroimy w kostkę, obrane i oczyszczone pieczarki w plastry, a obrane jabłko w kostkę. Wszystko smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. W trakcie smażenia przyprawiamy sporą ilością papryki, a także solą i grubo mielonym pieprzem. Gdy składniki się podsmażą wlewamy do nich śmietanę i chwilę odparowujemy. Wątróbkę, wcześniej namoczoną w mleku i dokładnie osuszoną, obtaczamy w mące, a następnie obsmażamy z dwóch stron na drugiej patelni ze sporą ilością rozgrzanego oleju. Gdy będzie gotowa przekładamy ją na talerz. Wątróbkę przekładamy do pieczarek z cebulą i jabłkiem, przyprawiamy do smaku majerankiem i dusimy do miękkości na wolnym ogniu. Wątróbkę przyprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy z wierzchu siekanym koperkiem lub listkami mizuny. Podajemy z dodatkiem chrzanu z żurawiną. Smacznego!

Zapraszamy do oglądania programu "Mój przepis na..." codziennie od poniedziałku do piątku, o godz. 17.55, w telewizji POLSAT.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Witam,pierwszy i ostatni raz próbowałam wątróbki jako 12 letnia dziewczyna , oczywiście ze nigdy więcej do tego nie doszło,nie mój smak,nie do przełknięcia :/ ..wyjadałam jedynie tłuszczyk z cebulką którym smarowałam sobie świeżą bułke,ale musze przyznać że od wczorajszego odcinka ,miałam ochote zjeść wątróbke pana roboty nawet przez telewizor !! mam zaawansowaną anemie,wszyscy mi mówii że wątróbka jest najlepsza jednak jej smak mówił coś innego..ale może pan być dumny z siebie !!!! dzisiaj działam w kuchni i mam nadzieje ze smakuje tak samo jak wygląda w pana przepisie ! pozdrawienia ze Świnoujścia :)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Pozwoliłam sobie na delikatne zmodyfikowanie przepisu.A mianowicie zamiast oleju rzepakowego użyłam oleju kokosowego. Nie zmienia to faktu, że przepis jest rewelacyjny. Szybko i smacznie. Zdecydowanie polecam. Dziękuje za inspiracje obiadową. Pozdrawiam Kasia Śląsk

Dodaj komentarz