Aktualności Doradcy Smaku

mpn_odc_15_zoladki_drobiowe_foto_krystian_szczesny_0698

Mój przepis na...: Wiejski gulasz z żołądków drobiowych, odc. 13

Wyjątkowy smak podrobów tkwi w ich odpowiednim sposobie przygotowania. Wbrew pozorom, dobrze przyrządzone żołądki są delikatne i niskokaloryczne. Razem z różnorodnością warzyw, takich jak kapary, pomidory, papryka i ogórki, tworzą niesamowite połączenie.

Przed każdym gotowaniem podroby są bardzo dokładnie oczyszczane. Ich dodatkowym atutem jest niska cena, dzięki czemu możemy przygotować tani obiad. W przypadku gulaszu z żołądków drobiowych możemy wykorzystać zarówno żołądki kurze, jak i żołądki indycze. 

Taki gulasz z żołądków warto podać z wyrazistymi dodatkami - ogórkami kwaszonymi lub kaszą perłową. Kasza pasuje jednak nie tylko do gulaszu. Jedna z naszych użytkowniczek zapytała Roberta Sowę, o to jakie danie można przygotować z kaszy jaglanej. Jeśli miałoby to być śniadanie, świetnie smakować będzie z bakaliami, rodzynkami, orzechami i miodem. Jeśli miałoby to być danie obiadowe - do kaszy można dodać świeżo krojoną natkę pietruszki i warzywa. Tak przygotowaną kaszę można podawać z mięsem, np. z soczystym kurczakiem.


Wiejski gulasz z żołądków drobiowych

 

Składniki dla 4 osób:

1 kg żołądków drobiowych 

1 l Rosołu z kury kucharek

3 łyżki masła

2 cebule

1 czerwona papryka

10 pieczarek 

1 puszka pomidorów pelati

500 g ugotowanej kaszy perłowej

6-7 Ogórków kwaszonych Smak

1 łyżka Kaparów Smak

6-8 Zielonych Oliwek Smak

Chili pieprz cayenne Prymat

Pieprz ziołowy Prymat

Majeranek otarty Prymat

Sól morska Prymat

 

Sposób przygotowania:

 

Umyte i osuszone żołądki kroimy w paski i gotujemy do miękkości w rosole z kury.

Pieczarki kroimy  w  plastry, a cebule i paprykę w grubą kostkę. Tak przygotowane składniki smażymy na złoty kolor na rozgrzanym maśle i doprawiamy do smaku solą morską. Po podsmażeniu przekładamy do gotujących się żołądków.

Następnie dodajemy kapary, pomidory pelati oraz posiekane zielone oliwki. Całość doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym, chili pieprzem cayenne oraz roztartym w dłoniach majerankiem. Żołądki gotujemy do miękkości – przez ok. 30 minut.

Ogórki kwaszone obieramy ze skóry kroimy w małe kawałki i przekładamy do miseczki. Ogórki i kaszę podajemy w osobnych miseczkach. Do osobnej miski wlewamy gulasz, który możemy udekorować ulubionymi kiełkami.

Zapraszamy do oglądania programu "Mój przepis na..." codziennie od poniedziałku do piątku, o godz. 17:55, w telewizji POLSAT. 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    gosia56

    Oglądałam odcinek i jakoś się zastanawiam w przepisie jest kasza perłowa a pózniej do żołądków podaje się kaszę jaglaną .A ja myślałam zawsze ze to nie są te same kasze.Może się myle?
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    @gosia56, Robert Sowa podaje do żołądków kaszę perłową. O kaszę jaglaną zapytał użytkownik serwisu, dlatego też Robert Sowa o niej opowiada.
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Jak długo należy gotować żołądki w rosole przed dodaniem reszty składników?
  • 0
    original
    Opublikowano

    gosia56

    Tak ale wcześniej było napisane ze kasza jaglana ale juz zmieniono . Ze kaszę jaglaną i ogórki podajemy w osobnych miseczkach.No cóz mała pomyłka którą tylko ja zauważyłam.

Dodaj komentarz