Aktualności Doradcy Smaku

5

Doradca Smaku IV: Afrykański sposób na główkę kapusty, odc. 11

Kotlet schabowy podawany z zasmażaną kapustą to jedno z ulubionych przez Polaków dań. Kulinarnych wariacji na wykorzystanie białej kapusty i schabu bez kości jednak nie brakuje. Andrzej Polan zdradza Afrykański sposób na główkę kapusty. Będzie ciekawie, smacznie i niepowtarzalnie.

Biała kapusta i schab to duet doskonały. W szybki i prosty sposób można przygotować z tych dwóch głównych składników niepowtarzalne danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnego połączenia kotleta schabowego z kapustą zasmażaną.

Aby przyrządzić to danie należy poszatkować kapustę, pokroić w cienkie piórka cebulkę i to wszystko wrzucić na rozgrzany olej. Bardzo ważny jest dobór przypraw – nie obejdzie się bez dużej ilości kminku, która jest obowiązkowo zawsze dodawana do kapusty, dla smaku – chili i sól, a apetycznego wyglądu – kurkuma. 

Na podsmażoną kapustę wykładamy upieczone plastry schabu i całość zdobimy liśćmi bazylii. Danie nie tylko pięknie prezentuje się, ale też wyjątkowo smakuje.

Składniki: 

4 plastry schabu bez kości
¼ główki białej kapusty
1 cebula
3 ziemniaki
5 g cukru kryształu
2 łyżki masła klarowanego
Olej rzepakowy
Do smaku: Goździki całe, Kminek cały, Kurkuma mielona, Chili pieprz cayenne, Sól morska, Pieprz czarny Prymat

Sposób przygotowania:

Z kapusty odcinamy głąb a pozostałą część szatkujemy. Cebulę kroimy w cienkie piórka i wrzucamy na rozgrzany olej. Po chwili dodajemy kilka goździków, poszatkowaną kapustę oraz dużą ilość kminku. Całość smażymy aż kapusta się przyrumieni. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kapusty. Smażymy ok. 10-15 minut. Następnie przyprawiamy solą, kurkumą i chili do smaku i podlewamy odrobiną wody. Każdy plaster schabu posypujemy z obu stron solą, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą cukru. Smażymy na patelni z rozgrzanym masłem po 1-2 min z każdej strony. Na talerz wykładamy kapustę, a na niej układamy plastry schabu. Całość możemy ozdobić liśćmi bazylii.

Zapraszamy do oglądania programu "Doradca Smaku" codziennie od poniedziałku do czwartku, o godz. 20.10, w telewizji TVN. 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    robilam jest dobre aale czegos mi w tym daniu brakuje -grazyna
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    moze surowki brakuje ?

Dodaj komentarz