Aktualności Doradcy Smaku

original

Pieczenie z Robertem Sową: Filet z sandacza z gruszkami i jabłkami

MARYNOWANY FILET Z SANDACZA PODANY Z AROMATYCZNYMI GRUSZKAMI I JABŁKAMI W MIODZIE I ŚLIWOWICY

 

Składniki dla 4 osób:

600 g fileta z sandacza

 

Marynata:

Czosnek

Kilka gałązek rozmarynu

Czarny pieprz

 

200 g filetowych gruszek

200 g filetowanych jabłek

2 łyżki masła

50 ml śliwowicy łąckiej

2 łyżki miodu

Sól, pieprz do smaku

1 cytryna

4 gałązki świeżej mięty

4 gałązki rozmarynu

 

 

1

 

 

Sposób przygotowania:

Umyte i oczyszczone filety z sandacza pokroić na równe części, natrzeć czosnkiem, obłożyć gałązkami rozmarynu, oprószyć pieprzem i marynować 4-6 godzin.

Obrane i wyfiletowane jabłka i gruszki usmażyć na maśle, dodać miód, śliwowicę, rozmaryn i smażyć przez ok. 10 minut.

Sandacza piec 15 minut w temperaturze 200˚C. Aromatyczne jabłka i gruszki ułożyć na talerzach, a następnie dodać rybę. Danie udekorować gałązkami rozmarynu oraz cytryną i skropić sosem powstałym podczas duszenia owoców. 

 

1

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz