Aktualności Doradcy Smaku

mpn_odc_13_kurczak_jablko_foto_krystian_szczesny_0636

Mój przepis na...: Piersi z kurczaka pod jabłkami i bundzem, odc. 12

Każde dziecko chyba uwielbia kurczaka - warto je przekonać również do serów, nie tylko tych żółtych z dziurami, ale również innych. Z soczystym kurczakiem świetnie sprawdzi się wyrazisty owczy ser bundz. Najlepszy jest ten prosto z gór - delikatnie i świeży słodki smak idealnie współgrać będzie z lekko pikantną marynatą kurczaka. 

Do marynaty dodajemy musztardę - należy pamiętać by nie dodać jej za dużo, to w końcu przepis dla dzieci. Zamiast kurczaka, można również użyć indyka, którego mięso jest równie delikatne w smaku. A czy ser bundz można zastąpić innym serem? Można, ale wtedy potrawa traci na swoim oryginalnym smaku, który gwarantował ser bundz.

Nasza użytkowniczka zapytała co najbardziej pasuje do drobiu jako napój - Robert Sowa rekomenduje dla najmłodszych kompot wiśniowy, natomiast dla starszych - białe wino. 

A Wy jak najczęściej przyrządzacie kurczaka?

Piersi z kurczaka pod jabłkami i bundzem

 

Składniki dla 4 osób:

4 x 100 g piersi z kurczaka

2 obrane i pokrojone w plastry winne jabłka 

Sok z 1 cytryny

1 łyżeczka Cynamonu mielonego Prymat

3-4 łyżki masła

1 łyżka miodu wielokwiatowego

100 g tartego sera bundz

4 gałązki natki pietruszki do dekoracji 

Sól morska, Pieprz kolorowy Prymat

Marynata:

½ szklanki oleju rzepakowego

1 łyżka Musztardy sarepska Prymat

1 łyżka wielokwiatowego

3 łyżki pikantnej Przyprawy do kurczaka pikantnej Prymat

 

Sposób przygotowania:

Umyte, oczyszczone i osuszone piersi z kurczaka lekko rozbijamy i nacieramy marynatą powstałą przez połączenie wszystkich jej składników. Piersi z kurczaka smażymy na patelni na złoty kolor i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

W międzyczasie przygotowujemy jabłka: obieramy, kroimy w talarki i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Przekładamy je na patelnię po smażeniu kurczaka i smażymy przez ok. 10 minut. W trakcie smażenia dodajemy łyżkę masła, łyżkę miodu i doprawiamy cynamonem.

Podsmażone jabłka przekładamy do naczynia żaroodpornego z kurczakiem. Na wierzchu układamy mniejsze kawałki masła (2-3 łyżki), a następnie posypujemy posiekaną natką pietruszki i pokruszonym serem bundz. Wkładamy na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Po upieczeniu przekładamy na talerze i dekorujemy natką.

 

Zapraszamy do oglądania programu "Mój przepis na..." codziennie od poniedziałku do piątku, o godz. 17:55, w telewizji POLSAT. 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Oryginalne,Szybkie,tanie i przepyszne!!!!
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    SMACZNIE WYGLĄDA

Dodaj komentarz