Aktualności Doradcy Smaku

5

Doradca Smaku IV: Kasza pęczak z półgęskiem, odc. 10

Planując uroczysty rodzinny obiad, warto poświęcić chwilę na to, aby skomponować wyjątkowe menu. Kasza pęczak z półgęskiem z pewnością będzie wykwintną propozycją, która zasmakuje przybyłym gościom. Chcecie poznać sekret jej niesamowitego smaku? Zobaczcie kolejny odcinek!

Dawniej półgęsek był staropolską potrawą, przygotowywaną z gęsiej piersi oczyszczonej z kości, ale z zachowaną skórą. W dalszej kolejności była ona aromatyzowana i przyprawiana, a następnie poddawana wędzeniu. Było to danie luksusowe, którego można było skosztować jedynie na szlacheckich dworach. Dzisiaj gęsina nadal nie jest popularna w Polsce, a najczęściej jadana jest na Święto Marcina. Tym bardziej podana w czasie uroczystego obiadu z pewnością wywoła zachwyt.

Ze względu na to, że rzadko jadamy gęsinę, często zastanawiamy się, jak ją przyrządzić. Andrzej Polan w programie zdradza ten sekret i proponuje podać ją z kaszą pęczak. Danie będzie smaczne, apetycznie wyglądające i co więcej oryginalne!

Składniki:

200 g półgęska
½ czerwonej cebuli
3 ziemniaki
200 g kaszy pęczak
2 l rosołu z kury na włoszczyźnie
2 łyżki masła
50 g sera dojrzewającego
Garść szpinaku baby
3 pomidory koktajlowe
½ zielonego jabłka
Olej rzepakowy

Do smaku: Gałka muszkatołowa mielona, Przyprawa curry, Kurkuma mielona, Kminek mielony, Kolendra cała, Liść laurowy, Sól morska, Pieprz czarny, Pieprz kolorowy Prymat.

Sposób przygotowania:

Półgęsek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Gdy mięso delikatnie się przyrumieni wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy ziemniaki, również pokrojone w kostkę, oraz surową kaszę. Smażymy aż kasza stanie się biała i szklista. Całość podlewamy porcją rosołu. Dodajemy gałkę muszkatołową do smaku i ponownie podlewamy porcją rosołu. Przyprawiamy do smaku curry oraz kurkumą. Dodajemy porcję rosołu i sporo kminku. Następnie wrzucamy kolendrę i kilka liści laurowych, przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Gotujemy 20-25 minut aż kasza będzie miękka, od czasu do czasu dolewamy rosół. Pod koniec dodajemy odrobinę masła i starty ser. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy pojedynczo liście szpinaku, smażymy 10-15 sekund, po czym wyjmujemy na papierowy ręcznik. Pomidory koktajlowe kroimy w plastry, a jabłko w cieniutkie paseczki. Kaszę podajemy wraz z plastrami pomidorków, podsmażonymi listkami szpinaku oraz jabłkiem. Na koniec dodajemy świeżo zmielony kolorowy pieprz.

Zapraszamy do oglądania programu "Doradca Smaku" codziennie od poniedziałku do czwartku, o godz. 20.10, w telewizji TVN. 

 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Taki znawca a uzywa kostki rosolowej. Czytal jej sklad, m9ze wiecej naturalnych skladnikow?
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    @Anonim, zamiast kostki rosołowej można oczywiście użyć zwykły bulion. Dzięki kostce rosołowej oszczędzić można natomiast mnóstwo czasu.

Dodaj komentarz