Aktualności Doradcy Smaku

mpn_odc_5_poledwiczka_gruszka_foto_krystian_szczesny_0088

Mój przepis na...: Polędwiczka wieprzowa z gruszkami i nalewką z pigwy, odc. 11

Jest wiele pomysłów na soczyste mięso wieprzowe. Odrobina gruszki i nalewki z pigwy wzmocni słodki smak, natomiast imbir i chili pieprz cayenne nadadzą potrawie ostrości. 

Jedna z naszych użytkowniczek zapytała Roberta Sowę o to, jaką poleca marynatę by schab był soczysty? Według niego najlepsza jest marynata z oleju rzepakowego z musztardą, miodem, sokiem z cytryny i przyprawami. Imbir oprócz tego, że świetnie sprawdza się w napojach rozgrzewających, idealnie pasować będzie również do gruszek czy mięsa wieprzowego. Dlatego też tak świetnie sprawdzi się w marynacie. W tak przygotowanej marynacie należy umieścić mięso i pozostawić do marynowania na jakiś czas. 

W czasie marynowania można przygotować coś innego - np. ziemniaki czy sos. Ziemniaki warto przesmażyć z rozmarynem, aby nabrał wyjątkowego, ziołowego aromatu. Tak przygotowane łączymy z mięsem i polewamy sosem. Smacznego!

Polędwiczka wieprzowa z gruszkami i nalewką z pigwy

Składniki dla 4 osób:

4 oczyszczone polędwiczki wieprzowe

2 gruszki

Sok z cytryny

2 łyżki miodu wielokwiatowego

1 szklanka nalewki z pigwy

2 łyżki masła

200 g małych ugotowanych ziemniaków

2 gałązki rozmarynu

Sól ziołowa Prymat

Papryka słodka mielona Prymat

Chili pieprz cayenne Prymat

Imbir mielony Prymat

Sól ziołowa Prymat

 

Marynata:

4 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki miodu wielokwiatowego

2 łyżka Musztardy rosyjskiej Prymat

Sok z cytryny

Chili pieprz cayenne Prymat

Imbir mielony Prymat

Pieprz czarny, Sól morska Prymat

 

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy olej rzepakowy, dodajemy musztardę, miód, następnie doprawiamy szczyptą chili pieprzu cayenne, imbiru oraz pieprzem czarnym i solą morską. Mieszamy dokładnie i dodajemy do smaku kilka kropli soku z cytryny. Polędwiczki wkładamy do miski z marynatą i dokładnie je w niej obtaczamy. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 1 godz. Do lodówki.

W międzyczasie przygotowujemy ziemniaki. Łyżkę masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy ziemniaki, połamaną gałązkę rozmarynu i doprawiamy solą ziołową i papryką słodką. Smażmy razem chwilę, a następnie przekładamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego.

Na patelnię po smażeniu ziemniaków dodajemy łyżkę masła, 2 -3 łyżki miodu i gałązkę świeżego rozmarynu. Gruszki kroimy na ćwiartki, usuwamy z nich gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy na patelnię, doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem, oraz szczyptą imbiru i chili pieprz cayenne. Po chwili odwracamy na drugą stronę. Pod koniec gruszki podlewamy pigwówką i smażymy razem, aż delikatnie odparuje.

Polędwiczki wyjmujemy z lodówki. Smażymy je na drugiej patelni na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Po chwili odwracamy na drugą stronę i jak będą obsmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy.

Polędwiczki i ziemniaki pieczemy razem w piekarniku przez ok. 20 minut - polędwiczki pieczemy w  temperaturze 190°C, a ziemniaki w 180°C.

Upieczone polędwiczki kroimy w poprzek na plastry. Podajmy je z pieczonymi ziemniaczkami, gruszkami i skrapiamy sosem z pieczenia. Danie możemy udekorować gałązkami rozmarynu.

Zapraszamy do oglądania programu "Mój przepis na..." codziennie od poniedziałku do piątku, o godz. 17:55, w telewizji POLSAT. 

 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Uwielbiam takie połączenia składników, smak musiał być nieziemski 1

Dodaj komentarz