Aktualności Doradcy Smaku

5

Doradca Smaku IV: Kebab z kalafiorem i truskawkami wg Andrzeja Polana, odc. 9

Pochodzi z kuchni orientalnej, ale znany jest na całym świecie. Powszechnie podawany jest w bułce zwanej pitą koniecznie z dużą ilością mięsa drobiowego, świeżych warzyw polanych dla smaku sosem, najlepiej pikantnym. Jednak kebab można przygotować też zupełnie inaczej z kalafiorem i …truskawkami w roli głównej. Brzmi niesamowicie, prawda?

W kuchni warto eksperymentować, aby odkrywać nowe, nieznane dotąd smaki. Czasem z pozoru niepasujące do siebie składniki i dodatki – połączone z innymi tworzą doskonałą całość. Tak jest w przypadku kebabu, w którym tradycyjne składniki zostały zastąpione nieco bardziej wyszukanym połączeniem. Andrzej Polan w programie zdecydował się na przygotowanie kebabu, który z pewnością zaskoczy swoim nietypowym wyglądem i rewelacyjnym smakiem.

Zamiast popularnej bułki pity tym razem pod tą nazwą pojawi się pyszny kotlet mielony z dodatkiem prażonych jabłek, podany na talerzu w towarzystwie upieczonego kalafiora i kilku truskawek. Zamiast tradycyjnego sosu będzie majonez połączony z przyprawą curry oraz odrobiną octu winnego. Pyszna odmiana gwarantowana! Dla ciekawych i chętnych poznawania nowych smaków przepis poniżej.

Składniki:

Kilka różyczek kalafiora
2 łyżki masła klarowanego
500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
Musztarda chrzanowa Prymat
1 cytryna
2 łyżki jabłka prażonego
1 łyżka majonezu
Ocet winny jabłkowy
4 truskawki
Kilka liści świeżego szpinaku
Owoc granatu
Olej rzepakowy
Do smaku: Kminek mielony, Przyprawa curry, Sól morska, Pieprz kolorowy Prymat

Sposób przygotowania:

Różyczki kalafiora kroimy na połówki i układamy na patelni z rozgrzanym masłem. Posypujemy pieprzem oraz solą i smażymy aż kalafior się zrumieni. Następnie przekładamy na blachę z pergaminem, polewamy masłem z patelni i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150̊C na ok. 10 minut.

Mięso przekładamy do miski, dodajemy 1 dużą łyżkę musztardy, przyprawiamy do smaku kminkiem, solą i kolorowym pieprzem. Następnie dodajemy skórkę z cytryny oraz prażone jabłka. Dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy kotleciki i smażymy je z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Majonez łączymy z przyprawą curry oraz odrobiną octu winnego.

Kotlety podajemy na majonezie. Dodajemy kalafior, dekorujemy truskawkami, liśćmi szpinaku oraz ziarenkami granatu.

Zapraszamy do oglądania programu "Doradca Smaku" codziennie od poniedziałku do czwartku, o godz. 20.10, w telewizji TVN. 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    ania
    Opublikowano

    anka1988

    Smaczna propozycja!

Dodaj komentarz