Aktualności Doradcy Smaku

mpn_odc_12_pieczarki_brokuey_foto_krystian_szczesny_0579

Mój przepis na…: Duszone pieczarki z brokułami i serem, odc. 10

Ta potrawa trafi w gust wegetarian, lecz nie tylko. W końcu nawet mięsożercy nie zawsze mają ochotę na mięso. Dzięki programowi „Mój przepis na…” będziemy się starali przekonać jeszcze nieprzekonanych do jedzenia kaszy w różnej postaci. Dzisiaj dodatkiem do niej są brokuły, pieczarki oraz aksamitny kremowy sos na bazie serka topionego.

Danie bardzo łatwe i stosunkowo szybkie do przygotowania, gdy zdecydujemy się na smażenie na dwóch patelniach. Na jednej smażymy na oleju rzepakowym, oleju z suszonych pomidorów cebulę, pod koniec smażenia dodając wino białe wytrawne. Dzięki takim łączeniom poddawanym wysokiej temperaturze otrzymujemy bardzo aromatyczną mieszankę, która przeniknie potrawę. Na koniec na tę patelnie dodajemy serek topiony, który rozpuści się i stworzy pyszny aksamitny sos. Aby symfonia smaków była kompletna, należy dodać odpowiednie przyprawy. I w tym przypadku świetnie sprawdzą się: pieprz biały mielony oraz gałka muszkatołowa. Ten duet pasuje zresztą do wielu białych sosów. Do sosu dorzucamy już tylko podsmażone w międzyczasie na drugiej patelni pieczarki oraz podgotowane brokuły. Brakuje już tylko cierpkiej śródziemnomorskiej nuty – suszonych pomidorów, kaparów oraz ziół prowansalskich dodanych na sam koniec gotowania.

Składniki dla 4 osób:
12 różyczek brokułów
2 cebule
2 ząbki czosnku
150 ml białego wytrawnego wina
100 g sera śmietankowego topionego
1 l śmietany 36%
500 g pieczarek
1 łyżka Kaparów Smak
2 łyżki Pomidorów suszonych Smak
500 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
1 pęczek natki pietruszki
Olej rzepakowy
Do smaku: Pieprz biały mielony Prymat, Gałka muszkatołowa mielona Prymat, Zioła prowansalskie Prymat, Sól ziołowa Prymat

Sposób przygotowania:

Brokuły podzielone na niewielkie różyczki i gotujemy tak aby pozostały al dente.

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i olej z suszonych pomidorów. Na rozgrzane oleje wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i plasterki czosnku. Smażymy 3-4 minuty i przyprawiamy do smaku solą ziołową. Następnie dolewamy białe wino. Wino chwilę odparowujemy, po czym pokrojony w kostkę ser. Patelnię trzymamy na ogniu i mieszamy od czasu do czasu, do momentu aż ser się rozpuści i połączy z winem tworząc sos o jednolitej konsystencji. Do sosu dolewamy śmietanę. Przyprawiamy do smaku białym pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Na drugiej patelni rozgrzewamy nieco oleju rzepakowego. Na rozgrzany olej wrzucamy pieczarki pokrojone w plastry, które również przyprawiamy solą ziołową. Smażymy do zrumienienia. Podsmażone pieczarki przekładamy na patelnię ze śmietaną, dokładnie mieszamy. Dodajemy podgotowane różyczki brokuła, posiekane kapary, pokroje w pasku suszone pomidory. Przyprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu, aby sos dokładnie obtoczył brokuły.

Pieczarki z brokułami i serem podajemy z ugotowaną kaszą jęczmienną, posypane natką pietruszki. Możemy udekorować ulubionymi kiełkami.

 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    petronella

    Super!!!!!
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Co można do sosu dodać zamiast wina? Czy uda się bez serka topionego
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    Ser kremowy możemy zastąpić pleśniowym lub zrezygnować z jego dodania. Jest dodatkiem smakowym. Wino możemy zastąpić bulionem lub wodą.
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    W programie zapomniał Pan ugotować brokuły i specjalnie zwrócił uwagę, że pieczarki należy pokroić w ćwiartki
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    @Anonim, brokuły były już ugotowane.

Dodaj komentarz