Aktualności Doradcy Smaku

img_3188

Doradca Smaku IV: Naleśniki po rosyjsku z wędzonym twarogiem, odc. 6

Naleśniki z jabłkami, z serem, z grzybami a nawet z mięsem - któż ich nie lubi? W dzisiejszym odcinku programu Doradca Smaku proponuje naleśniki po rosyjsku. 

Ciasto na naleśniki na sposób wytrawny zostało również przyrządzone w specjalny sposób - do ciasta został dodany bulion grzybowy, ochłodzony zimnym mlekiem. Wykorzystując tak przyrządzone ciasto smażymy naleśniki. Farsz przygotowujemy podobnie jak farsz do pierogów ruskich, natomiast w odwrotnej proporcji ziemniaków z serem. Zamiast zwykłego sera, smak podkręcamy serem wędzonym. Do farszu warto dodać coś zielonego, np. koperek suszony. Zamiast skwarków, które dodajemy do pierogów ruskich, dodajemy suszoną cebulę. 

Jeśli Wy też nie lubicie lepić pierogów, ale uwielbiacie ich smak, naleśniki po rosyjsku będą idealną alternatywą. 

 

 

Naleśniki po rosyjsku z wędzonym twarogiem

 

½ małej główki kapusty włoskiej

100 ml śmietany 18%

Do smaku: Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat

Ciasto naleśnikowe:

125 ml bulionu grzybowego

½ szklanki mleka

1 szklana mąki pszennej

2 jajka

Olej rzepakowy

Farsz:

200 g ugotowanych ziemniaków

400 g wędzonego twarogu

Cebulka smażona Prymat

Olej rzepakowy

Do smaku: Pieprz ziołowy mielony, Koperek suszony, Sól morska Prymat

 

Ciasto: bulion grzybowy rozpuszczamy w 125 ml wody, mieszamy z zimnym mlekiem, przelewamy do miski z mąką i mieszamy za pomocą rózgi. Wbijamy do jajka i całość dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Z tak przygotowanego ciasta smażymy naleśniki na patelni (średnica ok. 27 cm) na niewielkiej ilości oleju.

Farsz: ziemniaki przeciskamy przez praskę i łączmy je z pokruszonym w dłoniach twarogiem. Dodajemy cebulkę smażoną i doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym, suszonym koperkiem i solą. Farsz układamy na usmażonych naleśnikach, zawijamy w rulony i każdy kroimy na 4 części. Tak przygotowane naleśniki smażymy ponownie na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.

Z kapusty włoskiej odcinamy głąb, resztę szatkujemy i smażymy do zrumienienia na patelni z niewielką ilością mocno rozgrzanego oleju. W trakcie doprawiamy do smaku Przyprawą do bigosu i dań z kapusty.

Na talerz wykładamy łyżkę śmietany i na niej układamy porcję kapusty, a następnie kawałki naleśników. Danie możemy udekorować świeżym koperkiem i cienko pokrojonymi plasterkami rzodkiewki.

 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    20140915_171333
    Opublikowano

    Klaudynka

    Świetny przepis, wykorzystam pomysł na piątkowy, bezmięsny obiad. Oszczędność czasu, bo nie trzepa lepić :)

Dodaj komentarz